Indianen boos over veiling meteoriet

Het is ruim 14.000 kilo zwaar en de grootste meteoriet ooit gevonden in de Verenigde Staten. Wie 'm wil aanraken, moet naar het American Museum of Natural History in New York.

Binnenkort wordt een brok van deze Willamette Meteoriet aangeboden op een veiling, met een geschatte opbrengst van 1 miljoen dollar. En dat vinden de Clackamas indianen, op z'n zachtst gezegd, niet leuk. De meteoriet heeft voor hen spirituele waarde. Ze komen zelfs een keer per jaar bijeen in het museum voor een religieuze ceremonie

 

De brok van de Willamette is een van de hoogtepunten van een meteorietenveiling die volgende maand bij veilinghuis Bonham wordt gehouden. Het stuk is in handen van meteorietenverzamelaar Darryl Pit uit New York. Hij ruilde het ongeveer 10 jaar geleden met het museum voor een meteoriet van Mars. Volgens Pit zijn ongeveer 20 brokken van de Willamette in handen van verzamelaars. De Clackamas-indianen noemen de meteoriet Tomanowas en zij menen dat 'ie voor hen naar beneden is gestuurd. Pit zegt dat hij het vervelend vindt voor de Clackamas, maar dat de veiling doorgaat.

Lees ook:Bonhams veilt poep (van een dinosaurus)
Lees ook:Dinosaurus te koop voor slechts half miljoen dollar
Lees ook:Grote veiling Marilyn-Monroe-foto’s bij Christie’s
Lees ook:Koop een stukje Yankee Stadium historie
Lees ook:Deel WTC-antenne in 9/11 museum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.