Feestdagen in New York betekenen fooien, fooien, fooien

foto: Tony the Misfit (flickr)

Met kerst en oud en nieuw denken de meeste Nederlanders aan lichtjes, kadootjes, familie, eten en hopelijk sneeuw. New Yorkers moeten nog aan iets extra’s denken: fooien. Want het is hier de gewoonte om aan het eind van het jaar een extraatje te geven aan iedereen die iets voor je heeft gedaan het afgelopen jaar. In Nederland kennen we dat fenomeen niet echt, maar hier rekenen portiers, conciërges, oppassers en zelfs kappers op een klein beetje extra cash tijdens de feestdagen. Sommigen verdienen deze twee weken 10 procent van hun jaarinkomen. De vraag is dan: hoeveel betaal je die mensen eigenlijk?

De krant de NY Daily News heeft die vraag voorgelegd aan Patricia Fitzpatrick. Zij moet het weten, want zij is de oprichtster van de Etiquette School of New York. En voor mij waren haar antwoorden verrassend. Zo is haar suggestie dat je portiers dertig tot honderd dollar geeft, afhankelijk van je eigen rijkdom. Voor conciërges/klusjesmannen gelden dezelfde bedragen, al wordt de hoogte hier bepaald door hoeveel ze voor jouw appartement hebben gedaan. Hondenuitlaters krijgen een extra sessie, postbodes een kadootje ter waarde van 20-25 dollar (ze mogen geen geld aannemen), kapper/manicure/pedicure ook één extra sessie en de nanny krijgt een week- tot een maandloon extra plús een kado van het kind. Ja, je moet het allemaal maar net weten. Wie zou jij een fooi geven?

Lees ook:Wat wil jij weten over New York?
Lees ook:Rockefeller en ESB blijven schoon
Lees ook:Meer fooien voor New Yorkse cabbies door pinpassen
Lees ook:Rechter walgt van New Yorkse YouTube-scheiding
Lees ook:Central Park geeft na dertig jaar portemonee terug

Eén reactie op “Feestdagen in New York betekenen fooien, fooien, fooien

  1. Jeanne

    Ik geef de concierge van mijn flatgebouw altijd een fooi met kerst.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.