WTC-trappenhuis verlaat Ground Zero

Het enige deel van de Twin Towers dat overeind bleef na de aanslagen op 11 september 2001 was een trappenhuis. De zogeheten Vescey Street trap of 'survivors staircase' was de vluchtweg voor honderden op die fatale dag. En zij kwamen onderweg honderden reddingswerkers tegen die omhoog gingen en niet meer uit de torens kwamen. De betonnen constructie stond tot gisteren op Ground Zero, maar precies op de plek waar nieuwbouw moet komen. Besloten is om het bijzondere trappenhuis te verplaatsen naar een tijdelijke opslag en in 2011 een plekje te geven in het National September 11 Memorial and Museum.

Het trappenhuis telt 37 trappen die nog redelijk intact zijn. Het is de enige WTC-constructie die de aanslagen en de daaropvolgende opruimwerkzaamheden heeft doorstaan. Bijna was ook het trappenhuis tegen de vlakte gegaan, omdat het ding in de weg stond, aldus de bouwers. Maar onder meer door protesten is besloten het trappengedeelte los te halen van de betonnen behuizing en te bewaren. Het wordt onderdeel van het 9/11-museum dat over twee jaar open gaat. 'De trappen zijn straks het symbool  van overleven voor de stad en voor heel de wereld', aldus de voorzitter van de Lower Manhattan Development Corporation tegenover AMNewYork.

 

Zie hier beelden van eerdere werkzaamheden aan het trappenhuis:

Lees ook:9/11-terroristen mogelijk naar NYC om terecht te staan
Lees ook:Obama en McCain herdenken 9/11 in New York
Lees ook:Billy Crystal helpt mee aan 9/11-monument
Lees ook:New Yorker moet vaker de trap nemen
Lees ook:NYC winkels die straat koelen, gaan op de bon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.