Zelfs de kerstman vindt in New York geen werk

Ho, ho, ho. Wat krijgen we nou? Het gaat economisch zo slecht hier, dat zelfs voor de kerstman geen werk te vinden is in New York. Eh, ik heb het over de hulp-kerstmannen natuurlijk (voor de zeer jonge lezers van dit blog). Niemand wil blijkbaar nog geld uitgeven aan een man in rood pak en een witte baard voor de feestdagen. Kon je als hulp-kerstman de afgelopen jaren duizenden dollars verdienen in deze periode; nu is het schrapen geblazen. De NY Post bericht dat bedrijven op hun kerstfeestjes bezuinigen, dat winkels afzien van een kerstman in de zaak en dat ook goede doelen geen Santa Clauses meer inzetten. Sommige hulp-kerstmannen zeggen naar verwachting 90 procent (!) minder te gaan verdienen dit jaar.  Voor baantjes die in 2007 nog 125 dollar per uur oplevereden, krijgen de santas nu slechts 50 dollar per uur;  kerstmannen die vorig jaar al 8 ‘optredens’ hadden, zitten momenteel nog met een lege agenda. Hé, is dat nou de ‘x-mas spirit?’

Wat mij vooral verbaast, is dat je zoveel kunt verdienen als kerstman. De NY Post spreekt bijvoorbeeld met iemand die 250 dollar per uur kreeg. En de mannen in pakken spelen zo 10.000 dollar bij elkaar in de kerstperiode. Nu zijn ze blij als ze 3.000 dollar halen. Misschien ook niet zo gek als opdrachtgevers als American Express, Viacom en Morgan Stanley wegvallen.
Ook opvallend is dat zelfs Volunteers of America geen kerstmannen meer inzet. Deze organisatie is hier bekend voor haar kerstactie, waarbij herstellende alcoholverslaafden in een kerstpak worden gehezen om te collecteren. Ze mogen dan een deel van het geld houden. Maar voor het eerst in 106 jaar, gaat die actie niet door.

Lees ook:Kerstmannen lopen stage in Manhattan
Lees ook:Kerstmannen nemen New York over
Lees ook:Geen pardon voor foutparkerende kerstman
Lees ook:New Yorkers beantwoorden brieven aan de Kerstman
Lees ook:Winnie, Teigetje en de Grinch beunen bij in Manhattan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.