Majestueuze cruiseschepen bij Vrijheidsbeeld

De pronkstukken van de Britse reder Cunard komen volgende week bijeen bij het Vrijheidsbeeld. Drie enorme cruiseschepen verzamelen zich, onder begeleiding van muziek en een vuurwerkshow, in de haven van New York. Het gaat om de Queen Mary 2, de Queen Elizabeth 2 en het nieuwste schip de Queen Victoria. Het is voor het eerst (en voor het laatst) dat de drie Queens samenkomen. De kolossale boten zijn op zondag 13 januari te zien vanaf de haven en vanaf rondvaartboten, maar je kunt niet aan boord van de cruiseliners.

 

De unieke rendez-vous van de schepen is voor Cunard een begin en een afsluiting. De Queen Elizabeth 2 begint die dag (vanaf Pier 92) aan haar allerlaatste wereldreis. En de Queen Victoria vaart juist uit (vanaf Pier 88) voor haar alleréérste mondiale reis. Om dat te vieren, sluit de Queen Mary 2 – die als thuishaven de Brooklyn Cruise Terminal heeft – zich aan bij haar 'zussen'. De drie schepen verlaten om 18.30 uur hun havens en komen rond 19.00 uur nabij het Vrijheidsbeeld bij elkaar. De vuurwerkshow is goed te zien vanaf Battery Park, het Robert Wagner Park en de Esplanade.

Lees ook:Halve Maen en Onrust in haven New York
Lees ook:New York renoveert ‘Pier A’ voor toeristen
Lees ook:Geniet van New Yorkse waterwegen via webcam
Lees ook:Intrepid klaar om terug te keren naar West Side
Lees ook:Zie ginds komt de Intrepid

2 reacties op “Majestueuze cruiseschepen bij Vrijheidsbeeld

 1. F.L. Bertens

  Het valt mij op dat u schepen zoals die van Cunard of andere maatschappijen benoemt als “boten”.
  In zeemanstaal zijn boten kleine (redding)vaartuigen. Een zeegaand vaartuig heet “schip”

  Een dergelijke fout zou mij bij een tentamen aan de Kweekschool voor de Zeevaart enige punten hebben gekost.

  met vriendelijke groet

  F.L. Bertens

    /   Beantwoorden  / 
 2. pascal

  Gelukkig hoef ik dat tentamen niet te maken…;-) Interessant om te lezen hoe er in de scheepvaarttaal met deze termen wordt omgegaan. Dat wist ik niet, dus dank daarvoor! In de Van Dale wordt overigens het verschil tussen boot en schip niet bepaald door zeewaardigheid, slechts door afmeting. De Van Dale noemt zelfs schip als (informeel) alternatief voor boot.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.