Bloomberg mag vier jaar langer baas van New York zijn

foto: Center for American Progress (flickr)

De peilingen hadden gelijk: Michael Bloomberg heeft de burgemeestersrace gewonnen en mag zich nog vier extra jaren de baas van New York noemen. Hij versloeg echter zijn meest reële concurrent Bill Thompson met een veel kleinere marge dan vooraf gedacht. Nog niet alle biljetten zijn nu geteld, maar het lijkt erop dat Bloomberg 51 procent van de stemmen heeft gekregen en Thompson op  46 is blijven steken. Thompson heeft inmiddels zijn tegenstander gefeliciteerd met de overwinning. 

Het was een spannende strijd. De stemmen bleken, nadat de stembureau’s sloten, zo dichtbij elkaar te liggen dat Bloomberg eerst tot winnaar werd uitgeroepen, daarna toch weer niet en uiteindelijk toch wel. De krappe overwinning is niet alleen bijzonder omdat vooraf werd gedacht dat Bloomberg 12 procentpunten voorsprong had. Tegenstander Thompson was ook amper bekend bij de New Yorkers en Bloomberg had maar liefst 100 miljoen dollar aan zijn verkiezingscampagne uitgegeven. Het hoogste bedrag ooit in een race om het burgemeesterschap van New York. Een van de belangrijkste dingen die in het nadeel van de zittende burgemeester werkten, was dat hij er zelf voor heeft gezorgd dat hij überhaupt een derde termijn mag dienen. Tot nu toe moesten burgemeester in New York het na twee termijnen het voor gezien houden.

Lees ook:Bloomberg blijft burgemeester, aldus peilingen
Lees ook:Bloomberg mag van New Yorkers stoppen
Lees ook:Yea or Nay: Naked Cowboy mag burgemeester van NYC zijn
Lees ook:Bloomberg wil door als burgemeester van New York
Lees ook:Yea or Nay: Bloomberg is een goede keuze voor New York

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.