Q&A: Hoe beleeft NYC de Amerikaanse verkiezingen?

Vorige week heb ik jullie uitgenodigd om mij alles over New York te vragen wat in mijn blog niet aan de orde komt. Die vragen druppelen nu binnen, dus wordt het tijd voor mijn eerste Q&A NYC (ja, ik dacht 'kom, ik geef het een naam'). En de vraag waar ik mee begin is van Leo Hazekamp.

Hoe gaat het toe in New York, zo midden in de presidentsverkiezingen?

 

Een ding is duidelijk; New York kiest voor Obama. Als ik alleen al door mijn eigen straat loop, dan zie ik zijn foto óveral. En dan bedoel ik ook echt óveral. Op het raam van de UPS-store hangen een paar variaties op de bekende HOPE-poster (foto) en de winkel ernaast heeft O-B-A-M-A met A4-tjes op de etalage geplakt. Weer verderop, in een Urban Outfitter, staan Obama's als kleedpoppen voor het raam.  Al weet ik niet of dat nou als steunbetuiging is bedoeld.

Hoezeer New York vóór de Democratische kandidaat is, bemerkte ik laatst toen ik las over vier huizen in de wijk Park Slope die voor John McCain waren. Blijkbaar is dat zo bijzonder, dat het in de krant mag.

De New Yorkers die ik spreek, willen allemaal Barack Obama als president. En de meesten zijn ook aardig op de hoogte van wat beide kandidaten willen. Het vooroordeel dat Amerikanen bij politici alleen maar over uiterlijkheden praten, is niet helemaal waar.

Veel New Yorkers zijn ook actief: ze helpen mee met het organiseren van een
politieke bijeenkomst of halen geld op voor de campagne. Of je geeft
geld. Volgens mij zijn de New Yorkers in de Upper West en/of East Side
de gulste gevers aan de campagnes van heel de VS.

New York zou New York niet zijn, als de presidentsverkiezingen niet commercieel zouden worden uitgebuit. Dat gebeurt ongetwijfeld in heel de VS, maar ik zie hier op bijna elke straathoek wel een verkoper met buttons of shirts. En ook dan zie je dat het aanbod McCain-buttons véél kleiner is. Daar is blijkbaar weinig vraag naar. Wat merk je er verder van in New York? Zoveel en zo weinig als je wilt. De presidentsdebatten waren bijvoorbeeld op grote schermen op Times Square te zien. En ik hoorde ook van mensen dat ze in de kroeg afspraken om dat gezamenlijk te kijken. Dat zal op 4 november ook wel gebeuren.

Verder zie ik geregeld mensen op straat staan die willen dat je je registreert als stemmer. Maar ze verliezen snel alle interesse als ik roep dat ik niet mee mag doen. Ok, dan zóu ik nog altijd naar het 'Koekjes bakken voor Obama' kunnen gaan, maar dat heb ik tot nu toe niet gedaan.

Kijk bijvoorbeeld eens naar DEZE bijdrage van correspondente Floor Bremer om een idee te krijgen van wat New Yorkers allemaal tijdens deze verkiezingen doen.

Heb je zelf iets bijzonders gezien in New York dat met de verkiezingen te maken heeft, meld het hier. Dát is immers ook de bedoeling van Q&A NYC. Of heb je een heel andere vraag over New York? Mail me dan: 

[email protected] 

Lees ook:Felle kritiek op Obama-cover van The New Yorker
Lees ook:New York koos voor…Obama natuurlijk
Lees ook:Obama en McCain herdenken 9/11 in New York
Lees ook:Volg de verkiezingen op Times Square of een pyamafeest
Lees ook:NYPD sluit Obama/Clinton-aanslag expo

2 reacties op “Q&A: Hoe beleeft NYC de Amerikaanse verkiezingen?

 1. Bliss

  Er gebeuren echt prachtige dingen in NYC en de US in het algemeen. Dat zijn Amerikanen, kijken over de hoogste bergen en diepste dalen, stick together en veranderen hun omgeving!
  ____

  Pascal,

  dank je voor je antwoord op m’n mail!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Martin

  Off-topic: leuk stukje, goed dat je dit Q&A bent gaan doen Pascal! Ga zo door!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.