Guggenheim Museum kiest: wit of geel?

Een laagje verf lijkt niet zo belangrijk. Behalve als het om het wereldberoemde Guggenheim Museum in New York gaat. Momenteel wordt de buitenzijde opgeknapt en nu het op verven aankomt, zit men met een heikel vraagstuk: (gebroken) wit of (warm) geel. 

gripso_banana_prune (flickr)

De discussie is een beetje deze: moet het wit zijn want zo kent iedereen het museum al jaren, óf moet het geel zijn, want zo had de ontwerper Frank Lloyd Wright het oorspronkelijk bedoeld. Het museum en de buurt zeggen wit, historici pleiten voor geel. De beslissing is in handen van de Landmarks Preservation Commission die deze week naar verwachting een uitspraak doet.  

Waarschijnlijk denken de meesten bij het Guggenheim aan een wit spiraalvormig gebouw. Maar de eerste paar jaren (het ging in 1959 open) was het geel. Sinds die tijd heeft het museum een paar verfbeurten gehad en in 1992 – toen er een toren bij werd gebouwd – kreeg het de kleur gebroken wit. De kleur waarvoor de museum-directie zich nu sterk maakt. Aan het museum hangen nu twee panelen met de voorgestelde kleuren.

De geplande verfbeurt maakt deel uit van een grondige opknapbeurt van het Guggenheim, die in 2005 begon en 27 miljoen dollar kost.  

Lees ook:Guggenheim museum blijft wit
Lees ook:Guggenheim Museum te koop! (de Lego-versie)
Lees ook:Draag een stukje Guggenheim om je nek
Lees ook:Guggenheim eert eigen ontwerper op 50ste verjaardag
Lees ook:Museum of National History is favoriet museum

2 reacties op “Guggenheim Museum kiest: wit of geel?

  1. pascal

    het gekke is dat op de site van het Guggenheid foto’s staan waarop het gebouw geel lijkt. Kan ook de zon zijn.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.