Katholiek kleurboek waarschuwt voor kindermisbruik

Het aartsbisdom New York heeft een bijzondere manier bedacht om kinderen op de gevaren van pedofilie te wijzen: een kleurboek. saeru (flickr)Kinderen kunnen terwijl ze met  stiften de plaatjes inkleuren, leren dat ze nooit alleen moeten zijn met onbekende volwassenen. En dat ze alleen aan ouders en dokters mogen laten zien 'waar je zwemkleding zou zitten.'

Het kleurboek wordt uitgedeeld onder leerlingen van 300 New Yorkse scholen en is daarnaast bedoeld als toevoeging aan 400 religieuze educatieprogramma's. Volgens het aartsbisdom zijn de docenten zeer enthousiast. Voor de wat oudere jeugd is er trouwens een stripboek dat over molest gaat.  

Volgens het bisdom is het kleurboek ontstaan uit het 'Safe Environment'-programma van de kerk; daarin leren volwassenen (zoals kerkvrijwilligers) hoe ze met kinderen moeten omgaan. In het boek Being Friends, Being Safe, Being Catholic spreekt een aartsengel de kinderen toe. Die wijst er bijvoorbeeld op dat ze geen mensen moeten ontmoeten uit een chatroom, of dat als ze alleen zijn met een volwassene, dat anderen weten waar ze zijn. Waarschuwingen die kinderen hopelijk onthouden terwijl ze proberen binnen de lijntjes te blijven.

Inmiddels heeft een woordvoerder van de Survivors Network of those Abused by Priests gezegd dat het boek duidelijker had moeten maken dat kindermisbruik juist vaak gebeurt door bekenden. Priesters bijvoorbeeld. 

Lees ook:De Seinfelds aangeklaagd wegens plagiaat en smaad
Lees ook:New Yorkse bibliotheek toont ‘duurste’ boek van 28 kg
Lees ook:New Yorkse dierentuinen duurder
Lees ook:Spannend jeugdboek over Nieuw Amsterdam
Lees ook:Shrek zweeft voor het eerst over Manhattan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.