Zeer donkere dagen voor Broadway

foto: Tomás Fano (flickr)

Rond deze tijd staan ‘donkere dagen’ synoniem voor een gezellig kerstgevoel. Helaas is dat voor Broadway niet het geval, want daar gaan bijna letterlijk steeds meer lichtjes uit. De komende zes weken sluiten niet minder dan 15 voorstellingen en dat is voor een groot deel toe te schrijven aan de slechte economie. Halflege zalen, te dure kaartjes, andere prioriteiten. Het zijn de factoren waar de New Yorkse theatermakers momenteel mee te maken hebben. Slechts twee Broadway-producties hebben (tot nu toe) winst gemaakt in dit seizoen: The Seagull en All My Sons. Da’s geen beste score. Uiteraard hoopt Broadway dat het kerstseizoen – traditiegetrouw – veel goed maakt, maar voorlopig is het sappelen.

Het gaat niet om de kwaliteit van de shows. Zelfs Equus dat heel goede kritieken heeft gekregen, speelt soms voor halfvolle zalen, aldus de Engelse Daily Telegraph. De laatste voorstelling is in februari. Onder de ‘slachtoffers’ zitten Grease, Young Frankenstein, Hairspray, 13 The Musical en Boeing-Boeing die alle niet terugkeren na 4 januari. Een week later nemen Spamalot en Spring Awakening afscheid van Broadway.
Sommige zijn geplande sluitingen, andere gooien de deuren eerder dicht dan vooraf de bedoeling was, zoals A Tale of Two Cities die slechts twee maanden draaide. Er zijn goede uitzonderingen; Billy Elliot is een topper op Broadway en ook van Shrek wordt veel verwacht.
Maar, voor toeristen zit er een voordeeltje aan deze malaise. Veel voorstellingen komen namelijk met kortingsacties. Zo kunnen van 6 januari tot en met 13 maart kinderen gratis naar de voorstellingen The Lion King, Mary Poppins en The Little Mermaid.

Lees ook:Voor slechts $20 naar een Off-Broadway show
Lees ook:Broadway-sterren swingen op Times Square
Lees ook:Broadway- én taxi-staking op komst in New York
Lees ook:Avenue Q is favoriete Broadway show
Lees ook:Kies je favoriete show op Broadway

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.