Actie tegen handtastelijkheden in de metro

mhegge (flickr)Ik hoor van vrouwen dat het echt erg kan zijn in de New Yorkse metro. Mannen die van de drukte gebruikmaken om tegen dames aan te rijden of ze anderszins te betasten. En wat doe je er tegen? Heel misschien helpt de nieuwe actie van de MTA een klein beetje. Het vervoersbedrijf gaat 2000 posters in de ondergrondse verspreiden waarop wordt benadrukt dat handtastelijkheden misdadig zijn. En dat vrouwen die er het slachtoffer van worden dat moeten melden bij de MTA of de politie.

Uit een enquête vorig jaar bleek dat 63 procent (!) van de metroreizigsters wel eens te maken had gehad met ongewenste aanrakingen. En tien procent zei ooit in de metro aangerand te zijn. Schrikbarende cijfers.

De NYPD heeft het afgelopen jaar 119 arrestaties verricht in verband met seksuele intimidatie of onzedelijk gedrag. Dat is hoogstwaarschijnlijk slechts een klein deel van het totale aantal daders. Van alle vrouwen die het slachtoffer van handtastelijkheden of erger in de metro zijn geweest, doet slechts 10 procent aangifte. Volgens NY1 is de belangrijkste reden daarvoor dat niemand precies weet waar ze terecht kunnen met hun klacht. Dáár moet de actie van de MTA – die in september gaat lopen – verandering in brengen. 

De actie gaat drie maanden duren en als 'ie succesvol is, komt er een vervolg. De MTA heeft lang getwijfeld over de posters, omdat ze vreesde dat er misschien juist een averechts effect vanuit zou gaan.

 

 

Lees ook:New York voert calorieënstrijd in de metro
Lees ook:Vrouwen reizen gratis en veilig op zaterdag in NY
Lees ook:Minder criminaliteit in metro New York
Lees ook:Fietssters te sexy voor Brooklynse joden
Lees ook:De New Yorkse metro is een beetje schoner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.