Vogelradar voor NYC luchthavens; motor 1549 geborgen

foto: techfun (flickr)

Tijd voor een update over het Wonder in de Hudson. Allereerst, een klassiek gevalletje ‘mosterd na de maaltijd’. De Port Authority gaat een ‘zeer moderne’ vogelradar installeren op de luchthaven JFK in New York. JFK heeft al zo’n systeem, maar alleen voor zichzelf. De nieuwe radar moet voor álle vliegvelden in en om New York (dus ook LaGuardia en Newark) kunnen werken. Dát was handig geweest voor vlucht 1549 die waarschijnlijk tegen vogels aanvloog en in de Hudson moest landen.  De vogelradar begint te piepen als vogels te dicht bij een vliegtuig komen, zodat de verkeerstoren de piloot kan waarschuwen, aldus de Associated Press. Het is onbekend wanneer de radar op JFK in gebruik wordt genomen.

Daarnaast is de ontbrekende linkermotor van US Airways-toestel vandaag uit het water getakeld door de US Army Corps of Engineers (klik voor een filmpje). Daarvoor is een enorme kraan op een drijvend ponton gebruikt. Ook zijn er inmiddels resten van een veer op de vleugel gevonden. Alles lijkt het relaas van de piloten te bevestigen dat ze met vogels botsten waardoor beide motoren uitvielen.

En misschien heb je deze nog niet gezien; er is nog een filmpje opgedoken van de noodlanding. Op deze zie je het vliegtuig meteen na de landing en de inzittenden die uit het toestel komen om een plekje op de vleugels te vinden. Het blijft een bijzonder voorval:

Lees ook:Zwarte dozen 1549 op weg naar Washington
Lees ook:Vlucht 1549 morgen uit het water; beide motoren zoek
Lees ook:Vliegtuigen vanaf JFK botsen vaakst met vogels
Lees ook:Spelletje: kun jij vlucht 1549 veilig landen?
Lees ook:Hudson-vlucht botste binnen 90 seconden met vogels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.