New York voert miljoenenstrijd tegen een kever

US Department of Agriculture (via wikipedia)Het is maar een kevertje. En toch worden ze er in New York erg zenuwachtig van. Want er is snel veel geld nodig om de opmars van de loofhoutboktor te stoppen. Naar schatting gaat het zo'n 32 miljoen kosten om deze bomendoder helemaal uit te roeien.

Amerikanen noemen hem de Asian longhorned beetle en het beestje is waarschijnlijk met een lading vanuit China het land binnengekomen. In 1996 dook de boktor voor het eerst op in de VS en dat was in de Big Apple. Sindsdien heeft 'ie naar schatting zo'n 4000 bomen vernield, in alle stadsdelen behalve de Bronx. Dat helpt niet als de stad net bezig is om een miljoen bomen extra te planten.  

De roep om meer geld komt van congreslid Anthony Weiner die er dit weekeinde in – waar anders – het Central Park een persconferentie over hield. Hij zei aan president Bush 48 miljoen te gaan vragen voor het bestrijden van de loofhoutboktor.  Daarvan is 32 voor de stad New York bedoeld, de rest voor de staat.

De Asian Longhorned Beetle begon z'n New Yorkse avontuur in Brooklyn en stapte over naar Manhattan en Queens. Vorig jaar had ie Staten Island ontdekt. 'New York City is de kern van de besmetting en het wordt steeds erger', aldus Weiner die vreest dat het beestje de rest van de staat intrekt en daar enorme schade gaat aanrichten in de zeer bosrijke gebieden.

De kever legt eitjes in de bomen. De larven eten het hout en de volwassen exemplaren eten de takken en bladeren.

Lees ook:Huizenkoper NY moet boom hebben
Lees ook:New York kloont historische bomen
Lees ook:The Police neemt afscheid in NYC met vijfduizend bomen
Lees ook:Handen uit de mouwen, New York opruimen
Lees ook:Bronx Zoo moet dieren ontslaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.