Lijkenshow ‘Bodies’ moet New Yorkers terugbetalen

jemsweb (flickr)Iedereen die naar de Bodies Exhibition in New York is geweest, kan zijn geld terugeisen. De show kan namelijk niet aantonen wat de doodsoorzaak is van de tentoongestelde lijken, of dat voor overlijden toestemming is gegeven voor dergelijk gebruik van de lichamen. De uitbater van de show, Premier Exhibitions,  moet de entreegelden terugbetalen aan bezoekers die kunnen aantonen dat ze de show hebben bezocht. En die dan aangeven dat ze 'niet waren gegaan als ze van de bedenkelijke herkomst van de lichamen hadden geweten'. Critici zeggen dat de tentoongestelde lichamelijke resten afkomstig zijn van geëxecuteerde Chinese gevangenen. De show kan die claim niet weerleggen.

 

'De grimmige werkelijkheid is dat Premier Exhibitions heeft geprofiteerd  van het tentoonstellen van menselijke resten van individuen die wellicht gemarteld en geëxecuteerd zijn in China'. Aldus Andrew Cuomo, de hoogste justitie-baas van de staat New York, tijdens de bekendmaking van de terugbetaal-overeenkomst die New York met de show heeft uitonderhandeld. Vanaf nu mag geen enkel nieuw deel van de tentoonstelling ongedocumenteerd zijn.

Afgesproken is ook dat Premier Exhibitions op de website, in haar advertenties én op de tentoonstelling moet vermelden dat ze niet kan bewijzen dat de huidige lichamen níet van Chinese gevangenen afkomstig zijn. 

Bodies in New York wordt gehouden in de South Street Exhibiton Center waar je voor $26,50 naar binnen kunt. Ik ben er niet geweest, maar volgens Newyorkology zijn er 20 lichamen te zien en meer dan 200 lichaamsdelen, organen en embryo's. Alles is geplastificeerd en zonder huid. De show is wereldwijd in zo'n twaalf steden te zien.

Lees ook:9/11 dode na nieuw onderzoek geïdentificeerd
Lees ook:Autogekken, op naar New York
Lees ook:Zelfs New Yorkse gevangenissen zijn veiliger
Lees ook:Zoeken naar menselijke resten Ground Zero stopt
Lees ook:Minder brood voor New Yorkse gevangenen

Eén reactie op “Lijkenshow ‘Bodies’ moet New Yorkers terugbetalen

  1. Aukje

    Ik heb de tentoonstelling in Amsterdam gezien. Het is zeer leerzaam, maar ook een raar idee dat er gewoon ontlede mensen staan tentoongesteld. Je geld terugvragen vind ik zwak, vantevoren was al duidelijk dat deze lichamen geen toestemming hebben gegeven en dan maakt het toch niet zo veel uit waar ze vandaan komen?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.