New Yorkse sigaret het duurst, dus stop met roken

mike (el madrileño) (flickr)Nog twee dagen en dan heeft New York City een record te pakken. De prijs van een pakje sigaretten gaat dan naar ruim 8 dollar en daarmee is roken hier het duurst in heel de VS. Nou ben ik al een paar jaar geleden gestopt, dus merk ik er niets van, maar de stad hoopt dat de ruim één miljoen Big Apple rokers zich wél iets van de prijsverhoging aantrekken. Burgemeester Bloomberg heeft dinsdag daarom uitgeroepen tot NYC Quits Day ('New York stopt met roken dag'). Iedereen die af wil van de verslaving, kan onder meer gratis in de stad nicotinepleisters krijgen.

De antirookcampagne richt zich er dit jaar op hoe duur roken is. Blijkbaar helpt dat, zelfs in een stad waar zoveel rijke mensen wonen. De stad rekent voor dat een wie een pakje per dag rookt, 3000 dollar per jaar kan besparen als hij/zij stopt. In televisie- en krantenadvertenties wordt gezegd dat je voor dat bedrag ook honkbal-seizoenskaarten ($2000) of een tiendaagse cruise (blijkbaar $1750) kunt kopen. Of een verlovingsring die volgens de stad al snel 2800 dollar kost. Ja, je kunt hier niet met een prul aan komen zetten.

Volgens de stad is een prijsverhoging – de huidige is $1,25 – de beste manier om New Yorkers van de sigaret af te krijgen. In 2002 zorgde een belastingverhoging voor een daling van 21 procent van volwassen rokers in New York en 52 procent minder rokers onder leerlingen.

Lees ook:‘Meeroken in New York een epidemie’
Lees ook:New Yorkse jongeren laten sigaret links liggen
Lees ook:De New Yorker wordt dikker en dikker
Lees ook:Openbaar vervoer in New York wordt duurder
Lees ook:Toerist dupe duurdere rittenkaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.