Kwart kindersterfte NYC gevolg van brand

charles chan * (flickr)Geen idee hoe de cijfers er in andere steden uitzien, maar hier keek ik toch van op. In New York blijkt een op de vier sterfgevallen onder kinderen (1-12) het gevolg van brand. En in de meeste gevallen gaat het om ouders die met een sigaret in slaap vallen, kaarsen vergeten te doven of hun stekkerdoos overbelasten. Of dat kinderen zelf met lucifers spelen. Dood door brand is de één-na-grootste doodsoorzaak onder kinderen, met auto-ongelukken op de eerste plek. Niet zo gek dus dat de stad New York de aandacht nu op brandpreventie richt. Installeer een brandmelder, laat kinderen niet alleen met brandende kaarsen en zorg dat ze niet met lucifers spelen. Allemaal erg voor de hand liggende tips, maar blijkbaar ook erg nodig.

De stad komt elk jaar met een zogeheten Child Fatality Report (pdf), waarin gekeken wordt naar het aantal kinderen dat op niet-natuurlijke manier overlijdt. Het sterftecijfer is in bijna alle stadsdelen even groot, met uitzondering van Manhattan waar het brandgevaar iets lager is. Wel is er een duidelijke scheiding in bevolkingsgroepen:  Afro-Amerikaanse kindersterfte is drie keer zo hoog als in de hispanic gemeenschap en twee keer zo hoog als onder blanke kinderen.

Burgemeester Bloomberg zei dat 'ondanks dat er steeds minder branden in New York zijn, er te veel kinderen sterven in een brand. Als een kind sterft, gaat een stukje New Yorkse toekomst dood, want we zullen nooit weten wat hij of zij had kunnen bereiken'.

Lees ook:Minder New Yorkers omgekomen door brand
Lees ook:Peuters maken comeback in Manhattan
Lees ook:Wolkenkrabber-simulator voor brandweer New York
Lees ook:Nieuw op je mobiel: de ramp-sms
Lees ook:Wii, nu ook in een sportschool in Manhattan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.