Peuters maken comeback in Manhattan

brighterworlds (flickr)Manhattan is vol verkeer, snel zakendoen, ambities, weinig speelruimte. Niet de meest familievriendelijke plek dus. Veel jonge gezinnen verlieten in het verleden dan ook de stad om in de rustigere buitenwijken hun kinderen op te voeden. Maar die tijd lijkt voorbij, want steeds vaker kun je weer baby's en peuters zien in Manhattan. Sinds 2000 is het aantal kinderen jonger dan 5 jaar met 30 procent toegenomen in dit New Yorkse stadsdeel. En de grootste groei is er onder blanke kinderen: hun aantal groeide met maar liefst 60 procent. De reden: met name rijke gezinnen besluiten steeds vaker dat ze toch in de stad willen blijven. Omdat ze het kunnen betalen, omdat de stad veel afwisseling biedt en het er misschien druk is, maar best veilig genoeg voor de kinderen.

De comeback van de peuter komt na decennia lang 'vluchten uit de stad'. En het is voor het eerst sinds de jaren 60 dat – in Manhattan – de er meer blanke kinderen bijkomen dan hun latino en Afro-Amerikaanse leeftijdsgenoten. Aldus het Brookings Institution in de Washington Post. Het gemiddeld inkomen van een gezin met een blank kind in Manhattan was 280.000 dollar in 2005.

De Washington Post constateert dat de trend grote gevolgen heeft voor de wijken in Manhattan waar dure babywinkels uit de grond schieten. En omdat gezinnen grote appartementen willen, wordt er anders gebouwd in de stad. In plaats van twee of drie slaapkamers moeten er nu ook speelkamers en kamers voor de inwonende oppas bijzitten.  

Ook opvallend: rijkere oudere echtparen ondergaan vaker een IVF-behandeling en tweelingen komen vaker voor. Oppassers in Manhattan bieden zich dan ook aan als 'tweeling-deskundigen'.  

Lees ook:Kwart kindersterfte NYC gevolg van brand
Lees ook:NYPD houdt minder mensen op straat aan
Lees ook:New Yorks verkeer veiliger dan ooit
Lees ook:New Yorkers beantwoorden brieven aan de Kerstman
Lees ook:Geboortegolf Chinatown in Jaar van het Varken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.