Geboortegolf Chinatown in Jaar van het Varken

Andy missing Beijing (flickr)Het gaat goed met de kleintjes in New York. De kindersterfte neemt af en vorig jaar werden 128.961 baby's geboren. Dat waren er 3455 meer dan in 2006, waarvan de helft van Chinese ouders is. En dat komt volgens de stad New York doordat zoveel Chinezen een kindje in het Jaar van het Varken wilden hebben. Geplande zwangerschappen om een beetje geluk voor je kroost af te dwingen. Ik vraag me af of ze in Chinatown een oog hebben dichtgedaan met zoveel baby-gehuil vorig jaar.

 

De NY Daily News schrijft dat ook in Beijing vorig jaar een geboortetoename was – van 20 procent – vanwege geplande zwangerschappen. Het Jaar van het Varken staat voor overvloed (extra geluk), dus ja als je het zo kunt regelen dat je kind meteen al een voorsprong heeft…

Belangrijkste is natuurlijk dat de kinderen gezond zijn. En in New York blijkt er een opwaartse trend te zijn. Overleden in 2006 nog 5,9 van elke 1000 baby's na de geboorte, een jaar later was dat 5,4. De  Gezondheidsdienst in New York merkt op dat er helaas nog steeds grote verschillen zijn: met name onder Afro-Amerikanen en latino's komt kindersterfte vaker voor. 

Lees ook:Stefan, de snelste baby van New York
Lees ook:New Yorker wordt een jaar en drie maanden ouder
Lees ook:Queens baby in container gedumpt, en gered
Lees ook:Terreurwaarschuwingen en nieuwe huiszoekingen in New York
Lees ook:New Yorkse vliegvelden koplopers in vertraging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.