Iedereen wil een rif van NYC metrostellen

ReneS (flickr)De New Yorkse metrostellen hebben niet te klagen over aandacht. Zelfs als ze afgedankt zijn, wil iedereen ze nog hebben. Om ze in zee te gooien en er een rif van te maken. Ik schreef daar al eerder over. De wagons zijn zo succesvol in hun nieuwe functie, dat verschillende staten proberen zoveel mogelijk metrostellen uit New York te krijgen. Nu het nog kan, want binnenkort mogen in de staat New York meer riffen worden aangelegd. En dan gaan de afgedankte wagons niet meer naar andere staten toe. Met name Delaware baalt daarvan, want die heeft er al bijna 700 stuks in het water liggen en de staat heeft de afgelopen tien jaar het vistoerisme zien ver-dertig-voudigen.

 

Lees ook: Laatste halte van deze metro, het rif

 

Tot nu gaf de Big Apple haar oude metrostellen gratis weg. Wat moest ze er anders mee? Sterker, ze betaalde zelfs het vervoer. Dat kostte miljoenen. Delaware was de grootste afnemer, zo meldt de NY Times. Die staat heeft bijna 700 oude New Yorkse wagons in haar water liggen. En ze wil nog meer. Maar andere staten willen ook wel zo'n gratis goedwerkend rif. Daarom vroeg bijvoorbeeld New Jersey vorige maand nog 600 stuks.

Maar de staten hebben pech. Omdat de regelgeving voor riffen in de staat New York wordt aangepast, kunnen de wagons binnenkort ook in New Yorkse wateren worden gebruikt. Dus geen dure vervoerskosten meer. Om haar goede wil te tonen, geeft de Big Apple nog 100 gebruikte wagons aan Delaware, Maryland, Virginia en New Jersey. Daarna blijven ze in NYC. Hopelijk krijgen we dan hier geen Delaware-toestanden, want daar zijn de riffen zó succesvol, dat het enorm druk is geworden op het water met vissersboten en dat men elkaars vangsten steelt.

Kijk HIER voor een mooie fotoreportage van de NY Times over het afzinken van de wagons. En HIER een animatie van de wagons op de zeebodem.  

Lees ook:Laatste halte van deze metro: het rif
Lees ook:De New Yorkse metro is een beetje schoner
Lees ook:Noodlijdend NYC deelt bekeuringen uit, veel bekeuringen
Lees ook:Schatzoeken in de haven van New York
Lees ook:New Yorks leidingwater te koop: $1,50 per flesje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.