Hugo Chavez, welzijnswerker in The Bronx

Een paar jaar geleden zette Hugo Chavez al bij veel Amerikanen kwaad bloed door, via zijn Citgo, de arme inwoners van The Bronx (en andere plekken in de VS) van zeer goedkope stookolie te voorzien. Een programma dat de daaropvolgende winters steeds is herhaald. De bewoners zelf vinden het prachtig, maar anderen walgen van Chavez' propaganda.  

openDemocracy (flickr)De Venezolaanse president is nog lang niet klaar met zijn rol als welzijnswerker in The Bronx. Sterker nog, Citgo heeft toegezegd om de komende 3 jaar in totaal 3,6 miljoen te steken in economische en sociale verbetering van deze arme stadswijk. De NY Times meldt dat het bedrag gaat naar het creëren van banen, het versterken van het buurtgevoel en het opknappen van de wijk. De critici roepen uiteraard dat hij dit alleen doet om de VS te jennen. Een bewoonster van The Bronx ziet het anders: 'Als je kind het koud heeft en honger lijdt en iemand biedt hulp aan, interesseert het jou dan of dat Moe, Larry of Curly is? Dacht het niet.' 

Hugo Chavez kwam voor het eerst in 2005 naar The Bronx en zwoer vanaf toen het stadsdeel te helpen. Hij kwam zijn belofte na. De New York Times beschrijft hoe in de South Bronx al projecten lopen, die subsidies krijgen van Chavez' Citgo. Zoals een kinderopvang, een water-educatieprogramma, een groep die jeugd inspireert en opleidt en een winkel die goedkope groente aanbiedt. En zo is The Bronx ongewild een politiek theater geworden waarin een arm land een wijk van het rijke Amerika helpt. De ironie ontgaat niemand.

Lees ook:Heather Mills serveert veggieburgers in The Bronx
Lees ook:Ruim kwart van The Bronx leeft onder armoedegrens
Lees ook:Veegwagen slokt hondje in The Bronx op
Lees ook:In Queens is geluk nog heel gewoon
Lees ook:Manhattan is favoriete stadsdeel van New York

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.