Categorie: "1"

New Yorkse taxi’s als openluchtmuseum

foto: pixagraphic (flickr)

Taxi’s in New York zijn de perfecte plek om reclame op te hebben. Er zijn veel taxi’s en ze komen overal. Behalve in januari, want dan maken veel reclameborden plaats voor kunst. Echte kunst. Op zo’n vijfhonderd auto’s komen werken van de kunstenaars Shirin Neshat, Alex Katz en – wellicht de bekendste – Yoko Ono. Iedere kunstenaar krijgt ongeveer 160 taxi’s toegewezen. En zo wordt straks eigenlijk heel New York een openluchtmuseum.

‘Meeroken in New York een epidemie’

Ik vond juist dat het roken in New York erg meevalt. Maar de cijfers vertellen een ander verhaal. De Health Department van de Big Apple heeft berekend dat 57 procent van de niet-rokers hier tóch geconfronteerd worden met gevaarlijke hoeveelheden sigarettenrook. En dat is 12 procent meer dan het landelijke gemiddelde. Eigenlijk raar, want nergens zijn zoveel mensen met roken gestopt als in New York. De Health Department wijt het vele meeroken aan het feit dat New Yorkers zo dicht op elkaar wonen en werken.

Zwervers moeten weg uit Staten Island Ferry Terminal

Zwervers zijn overal in New York, ook al meldt de stad dat hun aantal met 30 procent is gedaald vorig jaar. Je ziet ze op straat, in de metro, in het park, bij het melk-en-suiker-plankje van de Starbucks en ga zo maar door. Niemand kijkt er dus van op dat er daklozen bivakkeren in de Staten Island Ferry Terminal. Die mooie grote hal waar je wacht op de gratis veerboot naar Manhattan is bijna de hele dag open en warm en heeft stoelen, dus bij uitstek geschikt. Tot voor kort maalde de politie er ook niet om, maar nu het weer een beetje beter wordt én zwervers worden betrapt op poepen in de hal (ja, getver), moeten ze wegwezen. Vanaf nu mag je pas een paar minuten voor de nacht-veerboten vertrekken, in de hal komen.

4D ervaring in New York Aquarium

foto: Jasmic (flickr)

3D kennen we nou wel; dat je met een brilletje op naar een film kijkt. Maar waarom niet veel meer zintuigen bij een show betrekken? Zo denken ze er bij het New York Aquarium op Coney Island in Brooklyn over en daarom openen ze binnenkort een 4D-voorstelling. Bezoekers van ‘Planet Earth: Shallow Seas 4:D Experience’ kunnen het zoute water proeven en de zeewind in hun nek voelen. Het wordt allemaal mogelijk gemaakt door nieuwe techniek in het ’4D Immersion Theater’ die ook voor sneeuw zorgt, mist, gekriebel aan je voeten en meebewegende stoelen. De zaal gaat open op 21 maart. Waar je het het minst voelt, is in de portemonnee, want een kaartje kost slechts 6 dollar.

New Yorker kondigt eigen dood aan op Facebook

foto: facebook.com

Alles moet tegenwoordig online. Ook het aankondigen van je eigen dood blijkbaar. Een New Yorker update donderdagavond zijn status op zijn Facebook-pagina met de tekst ‘Paul Zolezzi Was born in San Francisco, became a shooting star over everywhere, and ended his life in Brooklyn……And couldn’t have asked for more…..’ Vanmorgen werd het sinds kort in New York wonende fotomodel dood aangetroffen in Mount Prospect Park nabij het Brooklyn Museum. Een jogger vond hem hangend aan een klimrek. De 30-jarige Zolezzi kampte met een drugsprobleem en volgens zijn moeder was hij zeer teneergeslagen vanwege een verbroken relatie.