Categorie: "Kunst/musea"

Meer buitenlanders genieten van Broadway

foto: berk2804 (flickr)

Eerlijk gezegd dacht ik dat de shows op Broadway voornámelijk bezocht werden door buitenlandse toeristen. Cijfers van de Broadway League vertellen iets anders. Het afgelopen seizoen blijkt namelijk 21 procent van het theaterbezoek van buitenlandse afkomst. Misschien vind je dat ook niet veel, maar het is wel meer dan het voorgaande seizoen, want toen lag het percentage op 15. En geloof ook niet dat New Yorkers zelf niet naar Broadway gaan. ‘Slechts’ 63 procent is toerist (binnen- en buitenlands), de rest komt uit de Big Apple zelf.

NYC Marathon als etalage voor kunstenaar Van Loon

foto: Erik van Loon

Nog een paar dagen en dan is het weer zover. De New York City Marathon neemt de stad over. Altijd weer een prachtig evenement. Voor de meeste mensen is de marathon een uitputtingslag en gaat het om prestaties, zweet, uitdagingen of weddenschappen. De Nederlandse kunstenaar Erik van Loon leeft op een andere manier naar 1 november toe. Hij hoopt namelijk weer op aandacht voor zijn kunstwerk. Sinds 2005 maakt de Rotterdammer elk jaar een zelfportret – onder de titel I Will Win – op een doek van 10 bij 6 meter. Hij legt  dat langs de route van de marathon en zo kunnen niet alleen de hardlopers zijn werk zien, maar ook de miljoenen kijkers wereldwijd, als de tv-helikopters van bovenaf alles filmen. Dit jaar hoopt Van Loon dat iedereen ‘I Will Win 5 – the History’ te zien krijgt. Het is een collage die in het teken staat van de 400-jarige band tussen New York en Nederland. Dus zien we de Halve Maen, maar ook Anne Frank en het Vrijheidsbeeld. Op dit YouTube-filmpje toont Van Loon zijn vorige doeken.

Heb jij nou ook een bijzonder verhaal over de NYC Marathon, stuur me dan een mailtje!

MoMa mag beeldbepalende wolkenkrabber bouwen

illustratie: jeannouvel.com

Het Museum of Modern Art gaat beeldbepalend worden. Ik heb het niet over wat er ín het MoMa te zien is, maar de opvallende wolkenkrabber die naast het museum komt te staan. De stad heeft namelijk net het groene licht gegeven voor dit nieuwe 82-tellende verdiepingen tellende gebouw, dat blijkbaar de bijnaam het ‘MoMa Monster’ heeft. Waarom? Voornamelijk vanwege de protesten die er zijn van omwonenden. Die vinden het niet passen in hartje Manhattan. Te groot, te veel schaduw. Van mij mag het er wel komen, het lijkt een bijzonder gebouw en passend in een stad als New York. Wat vinden jullie?

Man tekent, uit zijn hoofd, skyline Manhattan na

Tijd om je te verbazen. De Britse tekenaar Stephen Wiltshire is momenteel bezig de skyline van Manhattan na te tekenen. Niet onder de indruk? Misschien wel als ik je vertel dat hij het allemaal uit z’n hoofd doet! Wiltshire maakt zijn gedetailleerde, zes meter lange, panorama-tekening zonder voorbeeld. Hij heeft slechts even de stad bezocht en een keer een helikoptervlucht over de Big Apple gemaakt. Genoeg voor de autistische tekenaar om de stad met zijn potlood te vereeuwigen. Elke dag tussen 10 en 17 uur is de Brit bezig en hij hoopt vrijdag klaar te zijn. Als je ‘m aan het werk wilt zien, kun je gaan kijken bij het Pratt Institute. Niet in de stad, of geen tijd? Volg de man dan HIER per webcam. New York is niet de eerste stad die Wiltshire uit het hoofd natekent; hij heeft soortgelijke imposante prestaties wereldwijd al acht keer geleverd. Dit moet zijn sluitstuk zijn:

Guggenheim viert 50ste verjaardag

foto: Spoungeworthy Redux (flickr)

Ben je vandaag al naar het Guggenheim Museum in Manhattan geweest? Het is namelijk gratis entree vandaag. En dat is omdat het museum – beroemd vanwege het aanbod en het gebouw zelf – vandaag precies 50 jaar oud is geworden. Tot 17.30 uur kun je naar binnen zonder te betalen om daar onder meer Memory van Anish Kapoor te zien. Volgens Newyorkology wordt er ook gewerkt aan het opzetten van een grote expositie van het werk van Kandinsky. Kun je vandaag niet, maar wil je wel een keer naar het Guggenheim zonder de 18 dollar entree te betalen: ga dan op een zaterdag tussen 17.45 en 19.45 uur. Dan is het namelijk ‘pay what you wish’.

Vernieuwd El Museo del Barrio opent zijn deuren

Ze hebben er maar liefst 28 miljoen dollar tegenaan gegooid. En komende zaterdag kan iedereen gratis kijken wat die enorme renovatie heeft opgeleverd. Het New Yorkse museum El Museo del Barrio viert zijn 40ste verjaardag met een nieuwe expositie, extra tentoonstellingsruimte en een vernieuwde tuin/ingang. Voor wie het niet kent; El Museo ligt in East Harlem, aan het eind van de beroemde Museum Mile. Je kunt er kunst vinden uit onder meer Puerto Rico, Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied, vaak met een link naar New York. Daarbij biedt het bijbehorende restaurant – El Cafe – een zeer gevarieerd menu, met gerechten beïnvloed door maar liefst 17 culturen, aldus NewYorkology. Wil je eerst een indruk krijgen, bekijk dan dit filmpje met een virtuele wandeling door het nieuwe El Museo:

Tapijt van spinnenweb in Museum of National History

foto: kellyv (flickr)

De volgende keer dat je een spinnenweb uit je zolder wegveegt, toch maar even voorzichtig doen. Want wist je wel dat je van dat spinnenrag een tapijt kunt maken? Nou ja, als het van een speciale spin komt, je er een half miljoen dollar voor over hebt en vier jaar tijd eraan wilt spenderen. Maar dan heb je ook een prachtig tapijt, zoals nu te zien is in het American Museum of National History. De komende maanden is daar namelijk het vermoedelijk enige spinnenweb-tapijt ter wereld te bewonderen. Klik op de foto voor een filmpje over het unieke doek.

Overal honden in Brooklyn, zelfs onzichtbare

Honden en Brooklyn vormden een rare combinatie de afgelopen dagen. Allereerst waren zaterdagavond tientallen honden op de Brooklyn Bridge te vinden, waarvan er velen een fluorescrende riem om hadden. Geen toeval, maar de allereerste Brooklyn Bridge Pup Crawl. Een initiatief van plaatselijke dierenorganisaties die daarmee aandacht wilden vragen voor dierenasiels. Het moet een jaarlijks terugkerend evenement worden, dus als je volgend jaar weer lichtgevende honden over de brug ziet gaan, weet je wat er aan de hand is.

En dan weet je meer dan de mensen die vandaag in Brooklyn zagen hoe onzichtbare honden werden uitgelaten. Inderdaad, personen liepen met vormgevormde riempjes – 2000 stuks waren er uitgedeeld – door de straten waardoor het leek alsof ze een ommetje aan het maken waren met hun trouwe viervoeter. Het bleek, hoe kan het ook anders, om een actie te gaan van Improv Everywhere. Juist, die mensen van de Grand Central Terminal Freeze en andere ludieke ideeën. Van beide evenementen zijn hieronder filmpjes te zien:

Obama’s Broadway-stoelen te koop

foto: FredMikeRudy (flickr)

De Amerikaanse president Obama heeft weinig tijd om gezellig met zijn vrouw uit te gaan. Eind mei verraste hij Michelle – en Broadway – toch door in New York een voorstelling van Joe Turner’s Come and Gone bij te wonen. Het presidentiële paar kreeg een staande ovatie van het publiek en ook de acteurs waren zeer vereerd voor hen te mogen optreden. Uiteraard, zo gaat dat, waren vanaf dat moment de stoelen van de Obama’s ‘speciale stoelen’. Er zijn zelfs bordjes op bevestigd die aan hun bezoek herinneren. En jij kunt die unieke stoelen hebben! Jazeker, zondag begint het bieden op de VIP stoelen K101 en K102, met als openingsbod 500 dollar.

Deze week gratis naar Museum of Chinese in America

Museumbezoek in New York betekent voor de meeste bezoekers toch MoMa, Guggenheim of het American Museum of National History. Terecht, want dat zijn mooie musea. Mocht je echter eens iets anders willen proberen – maar niet veel geld aan een slechte plek willen uitgeven – dan kun je het volgende proberen. Deze week kun je namelijk gratis naar binnen bij het Museum of Chinese in America (oftewel MoCa). Het heeft sinds kort een nieuwe plek op 215 Centre Street, vandaar deze actie. Normaalgesproken betaal je er 7 dollar voor. Vind je gratis nog te veel, dan kun je hier kijken naar een rondleiding door het MoCa met Maya Lin die voor het ontwerp tekende: