Categorie: "Toerisme"

Interieur Tavern on the Green naar de veiling

foto: Joe Shlabotnik (flickr)

Hier is je kans om een echt New Yorks souvenir in de wacht te slepen. Medio januari komen namelijk honderden spulletjes van het beroemde restaurant Tavern on the Green – in Central Park – onder de hamer. Je kunt dan bieden op kroonluchters, kunst en spiegels die via het veilinghuis Guernsey’s van eigenaar wisselen. Het heeft er allemaal mee te maken dat Tavern on the Green zoals we het nu kennen, ophoudt te bestaan. De zaak sluit op 31 december, volgens lokale media is er een afscheidsfeest in de taveerne gepland. De huidige eigenaren moeten vervolgens medio februari het restaurant leeg hebben overgedragen. Alles moet weg dus. Wil je bij de veiling zijn, dan moet je 13 en 14 januari vrijhouden. Zo’n 900 voorwerpen worden geveild. Het restaurant verdwijnt overigens niet. Er is inmiddels een andere eigenaar en die wil met een renovatie van 25 miljoen dollar de eetgelegenheid nieuw leven inblazen.

Meer buitenlanders genieten van Broadway

foto: berk2804 (flickr)

Eerlijk gezegd dacht ik dat de shows op Broadway voornámelijk bezocht werden door buitenlandse toeristen. Cijfers van de Broadway League vertellen iets anders. Het afgelopen seizoen blijkt namelijk 21 procent van het theaterbezoek van buitenlandse afkomst. Misschien vind je dat ook niet veel, maar het is wel meer dan het voorgaande seizoen, want toen lag het percentage op 15. En geloof ook niet dat New Yorkers zelf niet naar Broadway gaan. ‘Slechts’ 63 procent is toerist (binnen- en buitenlands), de rest komt uit de Big Apple zelf.

Lekker online klagen over New Yorkse taxi’s

foto: z65536 (flickr)

Als je een vervelende taxi-ervaring hebt in New York (en de stad wemelt van dat soort verhalen), dan heb je een paar opties. Je klaagt erover bij je vrienden, je denkt ‘dit hoort bij New York’ en doet niets, of je dient een klacht in bij de taxicentrale. Sinds kort is er een tussenoplossing: klagen online. Op taxihack.com kun je je frustraties kwijt, zonder dat je officiële stappen hoeft te nemen. De nieuwe site biedt de mogelijkheid om klachten te tweeten, te e-mailen of gewoon te reageren. De bedenker heeft tegen de Wall Street Journal verteld dat het niet per se bedoeld was voor negatieve verhalen, en op de site zijn dan ook positieve berichten te vinden. Sommige gebruikers prijzen taxichauffeurs aan en er is ook een afdeling gevonden voorwerpen. Heb jij nog een bijzonder New Yorks taxiverhaal?

Times Square haalt 1 en 0 binnen

foto: timessquarenyc.org

Zoef. En zo is het jaar alweer bijna voorbij. Dat betekent in New York natuurlijk dat er al voorbereidingen worden getroffen voor het wereldberoemde nieuwjaarsfeest op Times Square. Nu al? Ja, nu al. Gisteren bijvoorbeeld brachten twee fietstaxi’s enorme uitvoeringen van een 1 en een 0 naar Times Square. De helft van 2010, het getal dat fel zal branden op Times Square tijdens de jaarwisseling. De overige twee cijfers van het jaartal (de 2 en 0) zijn dezelfde die vorig jaar zijn gebruikt. Ze doen hier ook aan recycling.

Vals visalarm voor straatverkopers NYC

foto: Lindspetrol (flickr)

Dat krijg je ervan als je te snel een bericht overneemt. Het nieuws dat New Yorkse straatverkopers geen vis of andere zeeproducten mogen gebruiken/verkopen, blijkt niet helemaal te kloppen. Sorry. De Gothamist heeft terecht navraag gedaan bij de Health Department. En die zegt dat de regels inderdaad bestaan, maar dat de dienst ‘het niet zo heeft bedoeld’. Oftewel, er komt/is geen algemeen visverbod voor de eetkraampjes in Manhattan. Niemand krijgt een bekeuring als ‘ie een garnalencocktail of visburger verkoopt. Hoe de fout in de regels is ontstaan, is onduidelijk, maar de Health Department zegt de tekst binnenkort aan te passen.

Vis taboe voor New Yorkse straatverkopers

foto: nyimage (flickr)

New Yorkse eetkraampjes hebben voor iedereen wat. Chinees, Marokkaans, hotdogs, pretzels en ga zo maar door. Liefhebbers van vis hoeven echter vanaf 1 januari niet meer bij een kraampje te staan. Straatverkopers mogen vanaf die dag namelijk geen vis of ander zeevoedsel meer aan de man brengen. Dat heeft de gezondheidsdienst van New York besloten. Je zult dus vergeefs zoeken naar een garnaaltje of een vistaco of een clam chowder. In de nieuwe regels staat dat geen enkel visproduct meer mag worden verkocht, ook niet als het alleen als ingrediënt wordt gebruikt.

Wandelen langs kerstetalages in Manhattan

foto: cuttlefish (flickr)

Om nog even aan te haken bij mijn kerstpoll: de etalages in Manhattan zijn ook weer helemaal in kerststemming. En dat is elk jaar weer een prachtige voorstelling. De ondernemers steken veel moeite – en vaak veel geld – in de sprookjesachtige, bizarre en indrukwekkende taferelen. Mocht je nou niet precies weten waar je moet zijn voor die ‘kersttheaters’, dan hebben de lui van gonyc.about.com de oplossing voor je. Ze hebben namelijk HIER een kaartje met een wandeling langs de etalages in Manhattan. Handig. De wandeling is slechts 2 mijl (3,2 km) en duurt zo’n anderhalf uur als je relaxt wandelt. Eén tip die ik van gonyc.about wil overnemen: kleed je warm aan, want zeker als je stilstaat op 5th Avenue, kan het flink koud zijn.

Rockettes kondigen feestdagen aan in New York

De kerstboom staat al weer op Rockefeller Plaza. Nog niet verlicht, maar het is duidelijk dat New York zich opmaakt voor de kerstdagen (ik weet, het is nog maar medio november). Mocht je daar nog aan twijfelen, dan is hier een tweede belangrijke aanwijzing: de Rockettes treden weer op. Je weet wel, de synchroon-danseressen die elk jaar een bijzondere show geven in de Radio City Music Hall. Gisteren zijn de voorstellingen begonnen van Radio City Christmas Spectacular. Sommigen zullen het kitscherig vinden, maar het hoort toch ook wel weer erg bij New York. Tot en met 30 december kun je kaartjes krijgen en de goedkoopste plaatsen zijn ca. 50 dollar. Alvast in de stemming komen, of ken je de Rockettes niet? Hier een impressie:

Nederlandse schaatsbaan in de Big Apple

illustratie: Ice World

Niet dat je er nou beter van gaat schaatsen, maar toch is het aardig om te weten dat je in New York dit jaar op een Nederlandse ijsbaan je rondjes kunt draaien. En meer dan rondjes. In Battery Park City komt namelijk – begin december – een ijsbaan te staan van Ice World; een bedrijf dat in 1992 is opgericht door de Nederlander Wim Hoeks. Het bijzondere van deze baan is overigens dat er niet alleen de bekende ovalen ijsbaan is, er zit ook nog een soort pad aan vast. Hier kun je overheen alsof je over de Nederlandse sloten zwiert. Kijk, da’s toch origineel.

New York verwelkomt kerstboom uit Connecticut

En daar staat ‘ie alweer! Wat is het toch snel gegaan. Maar New York heeft al weer een huizenhoge kerstboom binnengehaald. In de schaduw van het Rockefeller Center staat sinds een dik 23 meter hoge Noorse spar. Da’s net iets groter dan het exemplaar van vorig jaar. En kwam de vorige boom uit New Jersey, dit exemplaar is afkomstig uit de tuin van een lerares in Connecticut. De Today Show ging een kijkje nemen bij de dame. Leuk verhaaltje: