Categorie: "Trends"

Meer buitenlanders genieten van Broadway

foto: berk2804 (flickr)

Eerlijk gezegd dacht ik dat de shows op Broadway voornámelijk bezocht werden door buitenlandse toeristen. Cijfers van de Broadway League vertellen iets anders. Het afgelopen seizoen blijkt namelijk 21 procent van het theaterbezoek van buitenlandse afkomst. Misschien vind je dat ook niet veel, maar het is wel meer dan het voorgaande seizoen, want toen lag het percentage op 15. En geloof ook niet dat New Yorkers zelf niet naar Broadway gaan. ‘Slechts’ 63 procent is toerist (binnen- en buitenlands), de rest komt uit de Big Apple zelf.

New York krijgt enorm windmolenpark in Rockaways

foto: mush2274 (flickr)

Bij New York denk je misschien niet meteen aan groene energieprojecten. Toch zijn er nu vergevorderde plannen om voor de kust van Queens een enorm windmolenpark aan te leggen. Op 13 mijl (21 km) afstand van de oever van de Rockaways moet een groot park komen van meer dan honderd molens die in 2015 operationeel moet zijn. Het moet dan de stroom opwekken voor 200.000 New Yorkse huizen. Burgemeester Bloomberg zei dat gisteren tijdens zijn bezoek aan de climaatconferentie in Kopenhagen. Hij bezocht daar een soortgelijk park, maar die bij Queens moet het grootste windmolenpark-te-water in heel de VS worden. De kosten bedragen zo’n 1 miljard dollar en volgens de Wall Street Journal zijn al dertig ondernemers geïnteresseerd om mee te doen aan het project.

‘Blikje vet’ in New Yorkse strijd tegen zoete drankjes

De stad New York probeert op alle manieren  haar inwoners te waarschuwen voor de gevaren van te veel, te vet en te zoet eten. Ik schreef al eens over de verplichting van eettenten om de calorieen van hun producten te vermelden. De laatste actie van de Health Department is iets indrukwekkender. Misschien is smeriger een beter woord. In een campagne tegen zoete drankjes is een filmpje uitgebracht dat toont hoe een man een blikje vet drinkt. Het moet de New Yorker overtuigen dat al die gesuikerde frisdranken niet goed voor je zijn en op jaarbasis zo’n tien pond (4,5 kilo) aan je gewicht toevoegen. Geen idee of het effectief is, maar de beelden blijven je wel even bij. Klik op de foto voor het filmpje.

Tweedehands chihuahuas zeer welkom in New York

foto: ajari (flickr)

Ieder het zijne, maar al ruim voor het uitkomen van de film Beverly Hills Chihuahua had ik genoeg van die kleine hondjes. Nu blijkt dat de mini-viervoeter echt uit de mode is. Althans, in Californië, want daar kan het hondje geen baasje meer vinden. Het is zo erg dat dertig procent van alle asieldieren in Noord-Californië chihuahuas zijn. Dierenliefhebbers hoeven niet te vrezen, want de kleine keffertjes zijn meer dan welkom in New York City. Hier is de chihuahua, vanwege het formaat, onverminderd populair. Ze zijn immers makkelijk te vervoeren – hup, in een tas in de metro – en passen nog wel in zo’n klein New Yorks appartement.

Gratis wi-fi, nu ook op Times Square

foto: n0nick (flickr)

Oké dan, neem vanaf nu ook maar je laptop mee naar Times Square. Op de ‘Crossroads of the World’ is namelijk sinds vandaag gratis draadloos internet beschikbaar. Handig, kun je bloggen over je bezoekje aan New York. Het wordt mede mogelijk gemaakt door Yahoo. Iedereen die er gebruik van maakt, krijgt eerst een scherm van de Times Square Alliance, waarop te zien is wat er allemaal te doen is op en rond hartje Big Apple. Met het weerbericht en een bedrijvenlijst. Maar je kunt vervolgens volledig en kostenloos het web op.

Times Square is overigens niet de eerste openbare plek met gratis wi-fi in New York City. Onder meer in Bryant Park kun je ook gratis internetten.

Zelf eten verbouwen in je kleine New Yorkse appartement

New Yorkse appartementen zijn behalve duur, vaak ook erg klein. Met name voor de vele liefhebbers in de Big Apple van verse producten zorgt dat voor een probleem. Want vers betekent prijzig, maar je hebt geen ruimte om dan maar zelf tomaten, aardbeien of kruiden te kweken. Een tuin hebben de meesten niet en op de brandtrap mag je eigenlijk niets neerzetten. Welnu, de oplossing is dan misschien Window Farms. Landbouw bedrijven in je raam dus. ‘t Is allemaal simpel te maken – veel meer dan plastic flessen heb je niet nodig – en neemt amper ruimte in. Er is al een tijdje proefgedraaid en met succes groenten gekweekt. Zie hier hoe het werkt en wat de achterliggende gedachte is:

Governors Island populairder dan ooit

foto: Pascal Theunissen

Wie dit blog een beetje volgt, weet dat ik een zwak heb voor Governors Island. Het is een unieke plek vanwege z’n ligging, de rust, het uitzicht en het feit dat je er maar een paar maanden per jaar op mag. Duidelijk is nu dat steeds meer mensen het bijzondere karakter van dit eiland ontdekken en waarderen. Het afgelopen seizoen heeft Governors Island namelijk maar liefst 275.000 bezoekers mogen ontvangen. En dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2008, toen in een paar maanden tijd 128.000 personen de gratis veerboot naar het eiland namen. Redenen voor de enorme toename zijn waarschijnlijk de grotere bekendheid en het grote culturele aanbod van Governors Island, waaronder dit jaar ook een Nederlands festival.

New Yorkse politieauto’s ‘voel’ je nu ook aankomen

foto: colargol87 (flickr)

Politie- en brandweersirenes zijn bijna onophoudelijk te horen in New York. Dag en nacht. En geloof me, die dingen maken een enorm lawaai. Blijkbaar is al die herrie – en alle felle lampen – nog niet voldoende om op te vallen in de stad. De NYPD heeft namelijk de afgelopen week ‘The Rumbler’ geïntroduceerd. Dit apparaat veroorzaakt een zeer lage toon die voelbaar is door mensen buiten de auto. Iedereen met een iPod op, of een gehoorbeschadiging kan vanaf nu dus voelen dat er een politie-auto aankomt. Het bereik is zo’n 65 meter en op dit moment zijn 25 NYPD-auto’s in Manhattan ermee uitgerust. Vandaag komen nog eens 100 Rumblers op de straat, zo bericht NY1.

New Yorkse OV wellicht goedkoper op daluren

Kijk aan, een góed bericht over de New Yorkse metro en bussen dit keer. De MTA speelt namelijk met de gedachte om kaartjes voor het openbaar vervoer goedkoper te maken op daluren en tijdens weekenden. Daar ben ik eigenlijk wel voor. Tenslotte rijden er dan ook minder metro’s en bussen. En de MTA hoopt dat er meer mensen het OV nemen, zodat het materieel beter wordt benut. Het is, zo gaan die dingen, allemaal nog in de planfase. Eerst moet de MTA een nieuwe techniek introduceren, de zogeheten smartcard, en dat duurt zeker nog een jaar. De New Yorkse reiziger is verdeeld over het plan, zo blijkt uit een bijdrage van wcbs.tv (klik op de foto):

Steeds meer New Yorkers leven van voedselbonnen

foto: clementine gallot (flickr)

Dit staat in wel heel schril contrast met mijn vorige bericht. Maar ook dit is New York: bijna 1,6 miljoen inwoners van deze stad maakt gebruikt van voedselbonnen. Het woord alleen al doet denken aan de crisis in de jaren dertig, maar voedselbonnen zijn voor veel New Yorkers nog steeds onderdeel van hun dagelijks leven. Volgens New York City’s Independent Budget Office is het huidige aantal het hoogst sinds de jaren zeventig. In de periode januari 2008 tot augustus 2009 zijn maar liefst 354.000 extra New Yorkers in het voedselbon-programma opgenomen. De NY Post meldt dat dit deels te maken heeft met de slechte economische situatie, maar ook met pogingen van de stad om meer mensen te helpen met voedselbonnen.