Categorie: "Vervoer"

Filmpje: Vechtpartij in de NYC metro

Hoe graag ik hier ook verkondig dat het allemaal wel meevalt met het geweld in New York, dat betekent niet dat er nooit wordt gevochten. En soms staat er ook iemand met een camera bij. Neem nou onderstaand, bloedige, filmpje. Te zien is hoe twee mannen op metrolijn 6 met elkaar ruziën, terwijl een vrouw probeert de twee te scheiden. Helaas is zij juist degene die het hardst wordt getroffen door een vuist in het gezicht. Volgens de NY Post wist de New Yorkse politie hier nog niet van, maar zijn ze zeer geïnteresseerd in de opnames. Wat de aanleiding voor de vechtpartij was, is nog niet duidelijk.

Kijk alleen als je niet meteen schrikt van bloed:

FILMPJE: Gigantische boor graaft tunnels onder Big Apple

Alsof het al niet druk genoeg is op de straten van New York, is het ook onder de grond een drukte van belang. Ik wees jullie al eerder op het bestaan van de Sandhogs. Zij werken hard aan onder meer een enorm watertransportproject, maar ook aan extra metrolijnen. Zoals de uitbreiding van metrolijn 7 van Times Square naar de Hudson Yards. Dat kost 2,1 miljard dollar. Nou merk je weinig van die kosten en al helemaal weinig van dat werk diep onder de grond. Dus dan is het goed dat er af en toe een filmpje opduikt van wat daar beneden allemaal gebeurt. Zodat je met gepaste verbazing ziet hoe een gigantische boor zich een weg baant door de New Yorkse aarde:

New York onder sneeuwdeken

Al vrijdagavond begonnen ze hier te waarschuwen voor een ‘enorm pak sneeuw’.  Het duurde vervolgens tot het einde van zaterdagmiddag voordat we er iets van merkten. Maar nu ligt er dan echt een witte deken over de stad en terwijl ik dit schrijf is het nog steeds aan het sneeuwen. Alsof het er niet al kerstig genoeg uit ziet in de Big Apple. Geen idee overigens of dit ook betekent dat we een witte kerst gaan beleven hier. Het gaat om een laag tot 10 inches (dik 25 centimeter) De meeste last hebben de luchthavens en het (auto)verkeer. Ik heb (nog) niet gehoord dat zich in de stad grote problemen voordoen vanwege de sneeuw.

Ze spreken hier van een blizzard (sneeuwstorm) en volgens de tv zou het aanvoelen als -11.  Nou, ik ben toch even naar buiten gegaan om deze impressie te maken van de sneeuw in mijn straat.

Lekker online klagen over New Yorkse taxi’s

foto: z65536 (flickr)

Als je een vervelende taxi-ervaring hebt in New York (en de stad wemelt van dat soort verhalen), dan heb je een paar opties. Je klaagt erover bij je vrienden, je denkt ‘dit hoort bij New York’ en doet niets, of je dient een klacht in bij de taxicentrale. Sinds kort is er een tussenoplossing: klagen online. Op taxihack.com kun je je frustraties kwijt, zonder dat je officiële stappen hoeft te nemen. De nieuwe site biedt de mogelijkheid om klachten te tweeten, te e-mailen of gewoon te reageren. De bedenker heeft tegen de Wall Street Journal verteld dat het niet per se bedoeld was voor negatieve verhalen, en op de site zijn dan ook positieve berichten te vinden. Sommige gebruikers prijzen taxichauffeurs aan en er is ook een afdeling gevonden voorwerpen. Heb jij nog een bijzonder New Yorks taxiverhaal?

Times Square haalt 1 en 0 binnen

foto: timessquarenyc.org

Zoef. En zo is het jaar alweer bijna voorbij. Dat betekent in New York natuurlijk dat er al voorbereidingen worden getroffen voor het wereldberoemde nieuwjaarsfeest op Times Square. Nu al? Ja, nu al. Gisteren bijvoorbeeld brachten twee fietstaxi’s enorme uitvoeringen van een 1 en een 0 naar Times Square. De helft van 2010, het getal dat fel zal branden op Times Square tijdens de jaarwisseling. De overige twee cijfers van het jaartal (de 2 en 0) zijn dezelfde die vorig jaar zijn gebruikt. Ze doen hier ook aan recycling.

Manhattan heeft de vuilste lucht van NYC

foto: NYC Health Department

Misschien verrast de titel van dit bericht je niet meteen. Toch is het confronterend om te zien waar in New York de lucht het smerigst is. En je kunt dat zelf bekijken op een kaartje dat is gemaakt door de NYC Health Department (HIER is een grotere versie). Het is het eerste resultaat van testen die worden gehouden op straatniveau om de luchtvervuiling te meten. Op 150 plaatsen in de stad zijn meters geïnstalleerd en daarmee is voor het eerst de kwaliteit van de New Yorkse lucht gemeten. Het zal je niet verbazen dat onder meer Lower Manhattan relatief slecht scoort, omdat daar ook veel verkeer is. Maar je ziet dat zelfs Central Park niet zo’n frisse plek is. De onderzoekers, zo schrijft de NY Times, wijzen er op dat een groot deel van de vervuiling ook wordt veroorzaakt door olie-gestookte boilers. Die komen nog veel voor in de stad. De stoffen die daarmee in de lucht komen, kunnen problemen aan de luchtwegen veroorzaken en zijn met name schadelijk voor jongeren en senioren. Dus als je frisse lucht zoekt in NYC, moet je naar Staten Island of het zuiden van Brooklyn.

Indrukwekkende virtuele reis van Hudson-vlucht

Je bent ongetwijfeld nog niet vergeten hoe Sullenberg zijn vliegtuig veilig op de Hudson landde. En waarschijnlijk heb je alle filmpjes ervan al gezien en zelfs het videospelletje gespeeld. Toch is deze virtuele vlucht, gemaakt door Kas Osterbuhr, het bekijken nog meer dan waard. De man werkt voor een bedrijf dat normaal gesproken vluchten reconstrueert als er ongelukken zijn gebeurd. Maar dit keer deed Osterbuhr het allemaal voor zichzelf, omdat hij gefascineerd was door vlucht US Airways 1549. Hij vertelt NBCNewYork dat zijn filmpje, gepubliceerd op 3 november, hem maanden werk heeft gekost. Het is gebaseerd op alle beschikbare NTSB en satellietdata en op zijn website staan meer filmpjes over de vlucht. Ook al weet je hoe het afloopt, het is en blijft spannend:

Een op drie verkeersdoden in NYC is voetganger

foto: Ed Yourdon (flickr)

Het slechte nieuws: een op de drie mensen die bij een verkeersongeluk in New York om het leven komen, is een voetganger. Het goede nieuws: New York is een van de veiligste grote Amerikaanse steden voor voetgangers. Tot die conclusie komt tenminste de groep Transportation for America in haar rapport ‘Dangerous by Design’. De TfA zegt dat alleen de steden Boston en Minneapolis veiliger zijn voor mensen die wandelen. Voor de Big Apple en omgeving geldt dat op iedere miljoen inwoners er 33 wandelaars zijn omgekomen in het verkeer, in het jaar 2007/2008. Veel ongelukken zijn volgens de onderzoekers te voorkomen door betere voetpaden en verkeersborden aan te leggen. In de staat New York moet dan anders worden omgegaan met de fondsen die de federale overheid beschikbaar stelt voor transport. Momenteel wordt namelijk maar één procent van dat geld ingezet voor voetgangersvoorzieningen.

Marinefregat met 9/11 staal meert aan in New York

Een bijzonder moment vanmorgen in New York. De USS New York meerde aan in de haven van de Big Apple. Nou is het marineschip al imposant, maar wat het echt speciaal maakt, is dat een deel van de boeg is gemaakt van staal dat ooit in de WTC-torens zat. Dat schreef ik al een keer. Vandaar ook dat 21 saluutschoten klonken vanaf het dek, toen het fregat nabij Ground Zero voer. De USS New York zal aanleggen bij pier 88, waar het op 7 november officieel in de marinevloot wordt opgenomen. Volgens WNBC is het staal overigens niet het enige eerbetoon aan de stad die het schip zijn naam gaf. Aan boord bevinden zich bijvoorbeeld ook gangen met de namen Broadway, 34th Street en 42nd Street.

Kwart Central Park paarden straks zonder stal

foto: hey tiffany! (flickr)

Paardenkoetsen in Central Park, een van de bekendste attracties in New York, gaan het moeilijk krijgen. Niet omdat ze te lijden hebben van protesten door dierenactivisten. Nee, het ziet er naar uit dat een kwart van de paarden straks zonder een stal zit. En dat terwijl de zeer koude wintermaanden eraan zitten te komen. De stallen bevinden zich aan West 45st Street, maar de stad wil in plaats van hooi, goedkope appartementen in het gebouw. De NY Post schrijft dat daardoor 17 koetseigenaren en 32 paarden op zoek moeten naar een nieuw onderkomen.