Minder New Yorkers omgekomen door brand

foto: jluster (flickr)

Bij mij op de hoek zit een brandweerkazerne en volgens mij rukt daar elke nacht wel vijf keer een wagen uit. Maar ondanks al die sirenes ‘s nachts blijkt het steeds beter gaan met de branden in New York. Eh, ik bedoel dat er steeds minder menselijke slachtoffers bij vallen. En de brandweer is ook nog eens sneller ter plaatse. In 2008 zijn er 86 New Yorkers omgekomen door brand; negen minder dan in 2007. De FDNY had de snelste aanrijtijden in 14 jaar. Goede berichten natuurlijk, maar ik ben benieuwd of ze dat volhouden. Bloomberg is namelijk van plan een aantal New Yorkse brandweerkazernes te sluiten, omdat de stad moet bezuinigen.

Het lijkt een goed jaar voor de brandweer als er slechts 86 doden te betreuren waren. In 1990 waren dat er nog 290, aldus de NY Times. Als je 11 september niet meerekent, is het in de daarop volgende jaren gedaald, met uitzondering van 2003 toen er 125 doden vielen. De laatste jaren is het aantal onder de honderd gebleven.

In het afgelopen jaar zijn de meeste branden ontstaan door sigaretten (23 keer), elektra (14) en kinderen die met vuur speelden (11). Volgens burgemeester Bloomberg is het aantal relatief laag gebleven door goede voorlichting over het feit dat mensen een rookmelder moeten installeren. Verder is de brandweer erin geslaagd om gemiddeld 15 seconden sneller ter plaatse te zijn dan in 2007. De aanrijtijd stond vorig jaar op 4 minuten en 12 seconden. In totaal moest de FDNY 44.054 branden blussen (het laagste aantal sinds 50 jaar) en daarnaast nog eens uitrukken voor 25.579 opzettelijke valse alarms (het laagste aantal sinds 1963).

Lees ook:New Yorkse brandweer sneller ter plaatse
Lees ook:New Yorkse brandweer nu 17 seconden sneller
Lees ook:Wolkenkrabber-simulator voor brandweer New York
Lees ook:NYC brandweer verlegen op blootkalender
Lees ook:New York veiliger, zelfs in slechte tijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.