‘NYPD moet fotografen niet lastigvallen’

Het kan iedereen in New York overkomen. Dat je foto's maakt van een brug bijvoorbeeld en dat dan een politieagent wil zien wat je doet, en misschien zelfs vraagt de beelden te wissen. spinachdip (flickr)

Niet elke dag, maar het gebeurt toch te vaak,  aldus de  New York Civil Liberties Union. Die heeft een zaak aangespannen tegen de NYPD omdat ze vindt dat 'agenten moeten ophouden fotografen en filmers in New York lastig te vallen'. Directe aanleiding is de zaak van een 26-jarige student die in de boeien ging toen hij foto's bij een metro maakte. Na een halfuur mocht hij gaan, omdat er niets aan de hand was. De politie zegt tegenover Newsday dat zoiets nou eenmaal een keer kan gebeuren in de strijd tegen terrorisme. En dat er zo ook echt terroristische acties zijn verijdeld. 

 

Volgens de NYCLU discrimineert de New Yorkse politie als ze fotografen 'verdacht' vindt. De geboeide student heeft een Indiase moeder, en bij een eerder geval ging het om documentairemaker Rakesh Sharma die agenten op zich afkreeg toen hij filmde in Manhattan. Terwijl de NYCLU zegt dat de politie steeds vaker de foto's in de camera wil zien en soms zelfs beelden wist, zegt de politie dat zoiets slechts 'een enkele keer' voorkomt. En dat het ook succesvol is geweest. Zo zijn ooit mannen aangehouden die foto's maakten van bruggen en metro's, en dat bleken Iraanse spionnen te zijn. Ook zijn een keer mensen opgepakt die kiekjes schoten van de Brooklyn en Williamsburg Bridge. Het bleken leden van een terreurgroep uit Pakistan te zijn.

Lees ook:Handtastelijke metroreiziger 53 (!) keer opgepakt
Lees ook:New Yorkse politie krijgt les in fotograferen
Lees ook:NYPD steeds crimineler
Lees ook:NYPD verdedigt doodschieten met borstel ‘bewapende’ tiener
Lees ook:Man beticht NYPD van sodomie met walkie talkie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.