NYC taxi’s staken (weer)

Sugar Pond (flickr)Ze gaan weer staken!  Taxichauffeurs in New York laten hun auto staan. Voor de tweede keer in korte tijd. De cabbies willen namelijk geen global positioning system (gps) in hun wagens. Ik vind het juist onbegrijpelijk dat ze er géén hebben, maar goed. De chauffeurs vinden dat een gps hun privacy aantast, omdat dat ding bijhoudt waar ze zijn en hoelang ze stilstaan. Ook willen ze geen betaalautomaten in de auto, omdat die te duur zijn en fraudegevoelig volgens hen. Die bezwaren waren er een maand geleden ook, bij de eerste staking. De vakbond van chauffeurs probeerde vervolgens via de rechter gelijk te krijgen, maar helaas. Dus hangt nu staking nummer twee in de lucht.

 

UPDATE: De taxivakbond heeft 22 oktober aangewezen als dag waarop wordt gestaakt. De staking begint om 5 uur 's morgens en duurt waarschijnlijk 24 uur.  

De stad besloot dit jaar dat álle taxi's een gps moeten hebben. Dat is overigens iets anders dan zeg maar de TomToms. Deze dingen houden voor de chauffeur de elektronische administratie bij en de passagier kan achterin zien op een tv-scherm waar hij/zij zich bevindt.

akaalias (flickr)Dus geen 'na 200 meter rechtsaf' stemmetjes. Toch vrezen de chauffeurs dat het een middel wordt om hen 24 uur per dag in de gaten te houden. En – niet onbelangrijk – ze moeten de apparaten zelf aanschaffen. Kostprijs tussen de 3000 en 7000 dollar.

Ook de kaartlezer om met creditcard te betalen, zien velen niet zitten. Ze raken vijf procent per rit aan verwerkingskosten kwijt en chauffeurs vrezen dat mensen makkelijker doen alsof ze een kaart door de lezer halen en snel de taxi uitvluchten. Ja, rotte appels houd je altijd.

Het stadsbestuur bestrijdt die bezwaren, maar zonder overtuiging blijkbaar. Hoeveel taxi's meedoen aan de staking is niet bekend. De vorige keer moesten passagiers taxi's delen, omdat er niet voldoende waren voor individuele ritten. 

Lees ook:Broadway- én taxi-staking op komst in New York
Lees ook:Strenge straffen voor bellende ‘cabbies’ in NYC
Lees ook:New York heeft te veel taxichauffeurs (!)
Lees ook:New York op zoek naar ‘taxi van de toekomst’
Lees ook:Tv- en filmschrijvers New York staken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.