Guggenheim museum blijft wit

Matt Ryall (flickr)Het Guggenheim Museum in New York blijft (gebroken) wit. Een heuse commissie heeft dat besloten; ongetwijfeld tot groot verdriet van de mensen die het museum graag een lik gele verf zien krijgen.

Het is de uitkomst van een pittige discussie die woedde over de huidige renovatie van de buitenzijde. Tijdens de opknapbeurt is ontdekt dat het gebouw in eerste instantie geel was. Historici pleitten vervolgens voor een terugkeer van de oorspronkelijke kleur. Maar buurt en museum maakten zich sterk voor wit, de kleur die het Guggenheim nu heeft. Het laatste woord was aan de Landmarks Preservation Commission die met 7 tegen 2 stemmen voor wit heeft gekozen. Voor de kenners noemt de NY Times nog even de naam van de verf: Tnemec BF72 Platinum.

 

Lees ook: Guggenheim kiest: wit of geel 

Sinds 2005 wordt het museum opgeknapt. Een klus die zo'n 27 miljoen dollar kost. De buitenzijde is nu aan de beurt en zo ontstond de discussie over de kleur. Volgens de Landmarks Preservation Commission is er uiteindelijk voor wit gekozen omdat 'dat de kleur is waarmee het gebouw door de meesten wordt geassocieerd' en het goed bij de buurt past. De kenners denken dat de architect Frank Lloyd Wright het hele museum geel zou hebben gewild. En de twee mensen in de commissie die tégen wit kozen, zeggen ook dat het gebouw er meer door zou opvallen. Schilders beginnen komend voorjaar met verfen en in de zomer moet de restauratie zijn voltooid.

Lees ook:Guggenheim Museum kiest: wit of geel?
Lees ook:‘Nathan’s Hot Dogs’ op Coney Island een monument?
Lees ook:Draag een stukje Guggenheim om je nek
Lees ook:Guggenheim viert 50ste verjaardag
Lees ook:Guggenheim eert eigen ontwerper op 50ste verjaardag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.