‘New Yorkse watervallen beschadigen bomen’

alanbenzie (flickr)Die kunstmatige watervallen in New York zijn volgens mij niet zo'n succes. Niet alleen zijn ze niet echt indrukwekkend (vind ik), maar nu is er zelfs een groep New Yorkers die vindt dat de installaties eigenlijk weg moeten. Ze willen dat de watervallen worden afgesloten, omdat het opgespoten water de bomen aan de waterkant zou aantasten. De watervallen zouden na dit weekend al moeten ophouden, niet pas op 13 oktober zoals gepland. De New Yorkers zeggen dat het kunstwerk een mist van zout water creëert die onder meer neerdaalt op de Brooklyn Promenade en daar schade aan het groen veroorzaakt. Mijn eerste gedachte was dat deze mensen gewoon ontevreden kunstcritici zijn, maar zelfs de New Yorkse Park Department zegt dat bomen en planten te lijden hebben.

Lees ook: Ze zijn aan: de New Yorkse watervallen 

De watervallen – het zijn er vier – zijn de creatie van kunstenaar Olafur Eliasson en kosten zo'n 16 miljoen dollar, maar moeten een veelvoud daarvan aan toeristen-dollars opbrengen. Daar heeft de Brooklyn Heights Association weinig boodschap aan. Die zegt dat groen onherstelbaar is beschadigd en dat de watervallen moeten worden stilgelegd. Volgens 1010WINS wil de eigenaar van de River Café – nabij de Brooklyn Bridge – een schadevergoeding. De schade in de tuin van het restaurant zou in de honderdduizenden dollars lopen.

De Parks Department erkent dat het zoute water negatieve invloed heeft op bomen en planten maar dat er geen sprake zal zijn van blijvende schade. Ze bewateren al het groen zoveel mogelijk om ervoor te zorgen dat het zout tijdig wegspoelt.

Lees ook:New Yorker moet alles met minder korreltjes zout nemen
Lees ook:Het zit er op voor New Yorkse watervallen
Lees ook:New York kloont historische bomen
Lees ook:New York krijgt enorme watervallen
Lees ook:Belofte: 9/11 watervallen zijn klaar in 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.