Talloze Ground Zero-zieken vanaf 2010 voor de rechter

foto: slagheap (flickr)

Je weet vast dat er erg veel ophef is geweest over alle mensen die kampen met hun gezondheid nadat ze op Ground Zero zijn geweest, vlak na de aanslagen in 2001. NYPD’ers, brandweermannen, bouwvakkers, omwonenden…zo’n 10.000 mensen hebben aangegeven klachten te hebben. Ze zeggen dat ze hebben moeten werken in dampen en stof zonder de juiste bescherming. En ze willen geld zien van de stad. Het gaat om een totaal van 1 miljard dollar. De advocaten van de stad New York en die van de claimers hebben nu afgesproken dat de eerste Ground Zero-zaken in 2010 voor de rechter komen. Volgens de NY Times worden vanaf 16 mei zo’n 50 tot 60 gevallen behandeld, waar de meest ernstige klachten bij zitten. Of daarna individuen hun zaak gaan bepleiten of dat er groeps-rechtszaken komen, is nog onbekend. De klachten variëren van lichte ademhalingsproblemen tot kanker.

Na de aanslagen in 2001 zijn negen maanden lang duizenden mensen in Lower Manhattan bezig geweest met opruimwerkzaamheden. Velen van hen zijn in de jaren daarna ziek geworden en ze verwijten dat nu de stad, omdat die geen – goede – luchtmaskers beschikbaar stelde om hen tegen de rook en stof te beschermen.
Het heeft zo lang geduurd om tot een datum voor rechtspraak te komen, omdat van alle betrokkenen de medische gegevens van jaren verzameld moeten worden.
Als in 2010 de zaken voor de rechter komen, worden volgens de NY Times ook groepen met uiteenlopende klachten in één keer behandeld. Zo kan snel bekeken worden hoeveel er per ziektegeval moet worden uitgekeerd.

Lees ook:Eén miljoen mensen en 36.000 kilo afval
Lees ook:East Village en LES lawaaiigste van New York
Lees ook:New Yorkse wil half miljoen van keffende chihuahua’s
Lees ook:Guggenheim en MoMa strijden samen voor Picasso’s
Lees ook:De boot gemist door een vissenkom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.