Walvissen naderen New York

mikebaird (flickr)Walvissen kijken in New York. Dát zou pas geweldig zijn. Wie weet, wie weet. Wetenschappers hebben namelijk niet al te ver buiten de New Yorkse haven de geluiden van verschillende soorten walvissen vastgelegd. Dat is voor het eerst. Er is wel eens een verdwaalde walvis in de haven aangetroffen, maar nu is ontdekt dat de dieren zich massaal thuis voelen in het New Yorkse water. De geluiden zijn gehoord op zo'n 13 mijl buiten de haven, waar tussen maart en juni opname-apparatuur is geplaatst.

Luister naar de walvisgeluiden en uitleg van de expert, in deze radio-uitzending van de NPR

Laplander (flickr) 

Uit de geluiden blijkt dat er veel, heel veel walvissen voorbij komen zwemmen, aldus de NY Times, en dat er ook bedreigde walvissoorten bij zitten. De biologen hebben onder meer noordkapers, bultruggen en de gewone vinvis gesignaleerd.

De opnames zijn onder meer belangrijk omdat het scheepsverkeer rond New York nogal druk is. Met de nieuwe informatie kan misschien worden bekeken hoe schepen moeten varen om de walvissen zo min mogelijk tot last te zijn.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door wetenschappers van de Cornell Universiteit en het New Yorkse departement van Environmental Conservation. Binnenkort gaat de geluidsapparatuur terug het water in, om daar tot februari 2009 te blijven. 

Lees ook:Sporen van medicijnen in water New York
Lees ook:Bultrug op bezoek in New Yorkse haven
Lees ook:Lekker, een visje uit de Hudson
Lees ook:In 7,5 uur om Manhattan zwemmen
Lees ook:New York te koud voor Ilya de zeekoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.