Het wordt duurder en drukker in New Yorkse metro

Het gaat hard bergafwaarts met de New Yorkse ondergrondse. Eigenaar MTA wil de prijzen voor een kaartje met 23 procent verhogen, complete lijnen schrappen, personeel ontslaan en meer mensen in een metrostel proppen. De leiding van de MTA bespreekt de plannen in december en als het doorgaat, moeten alle reizigers vanaf 9 juni 2009 meer gaan betalen. Het wordt er allemaal niet beter op.

De New Yorkers zijn natuurlijk allesbehalve blij met de maatregelen. Eén man is al een actie gestart om op 9 juni de MTA te boycotten. Hij roept mensen op om die dag te gaan fietsen en te gaan lopen. Of dat nou veel helpt…maar het is duidelijk dat NYC boos is.

Het is dus nog niet 100 procent zeker dat het allemaal fors duurder wordt. Maar de voortekenen zijn ongunstig, want volgens de NY Times zit de MTA in haar grootste financiële crisis sinds twintig jaar. In de begroting van volgend jaar zit een gat van 1,2 miljard dollar. De helft daarvan moet worden opgehoest door een tariefsverhoging. Reken er bijvoorbeeld op dat je voor een enkeltje 2,50 dollar moet betalen (nu 2). En ook trein en bus worden duurder.

De rest van het tekort moet uit besparingen komen. Er circuleren voorstellen om de Z en de W lijn te schrappen. De M en de G worden ingekort en buiten de spits gaan minder metro’s rijden. Dat betekent langer wachten. Een van de meest vervelende voorstellen vind ik dat er veel stationsloketten worden gesloten. Die dingen zien er misschien niet uit, maar het is altijd prettig om te weten dat er een persoon aanwezig is. Helaas lijken veel stationsbeheerders ook hun baan te verliezen.

Lees ook:Meedoen aan de New York Marathon wordt duurder
Lees ook:Openbaar vervoer in New York wordt duurder
Lees ook:Geen ontkomen aan: NYC metro wordt duurder
Lees ook:De New Yorkse metro; trager en duurder
Lees ook:Governors Island als vrij park in gevaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.