Meer fooien voor New Yorkse cabbies door pinpassen

foto: plassen (flickr)

Weet je nog dat taxichauffeurs in de Big Apple zo protesteerden tegen de verplichte invoering van betaalautomaten in hun auto’s? Misschien zijn er iets anders over gaan denken, want het blijkt dat passagiers die met ‘plastic’ betalen, een grotere fooi geven dan degenen die cash geven. Het gaat om één procentpunt meer, dus het is geen enorm verschil, maar toch. De gemiddelde tip in cash is naar schatting 15 procent, met creditcard is dat 16 procent. Dat blijkt uit cijfers die de NY Post heeft verzameld. Taxichauffeurs wijzen er nog steeds op dat ze per rit vijf procent inkomsten mislopen, omdat zij moeten betalen voor de kosten van de creditcard-transacties.

Die kritiek heeft niet kunnen voorkomen dat sinds twee maanden geleden álle New Yorkse taxi’s zijn uitgerust met een betaalkastje en gps-technologie. Uit het overzicht van de NY Post blijkt dat nu 13.273 taxi’s in New York rondrijden met die technologie. De cabbies krijgen per rit een gemiddelde van 14.99 dollar plus een fooi van 2,36. Dát zijn de bedragen van mensen die met creditcard betalen. De ritprijs bij contante betalingen lag op een gemiddelde van 10,13. Hoeveel fooi daarbij werd gegeven, is niet exact vastgelegd, maar volgens de taxibond is dat tussen de 10 en 15 procent.

Een paar geinige weetjes: taxi’s worden het vaakst besteld tussen 19.00 en 19.10 uur. De drukste plek voor cabbies is de luchthaven JFK (op elk moment van de dag). De duurste taxirit gemeten met de nieuwe technologie was 329 dollar en de langste taxireis duurde 226 minuten.

Lees ook:Benzine duurder, NYC taxi duurder
Lees ook:Camera’s óp New Yorkse taxi’s
Lees ook:Nep-passagiers controleren taxichauffeurs NY
Lees ook:Eten in Big Apple een dure zaak
Lees ook:Betaal niet te veel fooi in New York!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.