Nieuwe politieteams met snuffelhonden in metro New York

Helico (flickr)De NYPD gaat binnen drie weken zwaarbewapende anti-terrorismeteams inzetten die permanent belangrijke metrotrajecten bewaken. Onder de naam 'Operation Torch' (operatie toorts) lopen agenten dagelijks in groepjes van zes, vergezeld van een snuffelhond. Ze bewaken de perrons en de metrostellen op de drukste New Yorkse punten, zoals Grand Central Terminal, Penn Station en Herald Square.

Het gaat hier om patrouilles zoals de Hercules-teams die ook bovengronds in New York te zien zijn, sinds de aanslagen van 11 september. Ze bevinden zich onder meer bij Wall Street. Politiecommissaris Kelly noemt in AMNY de nieuwe teams 'logisch, omdat het metrosysteem al een paar keer het doelwit van terroristen is geweest'.

De nieuwe teams zijn mogelijk geworden omdat de NYPD een flinke zak met geld heeft gekregen van de landelijke overheid om terrorisme te bestrijden. Samen met New Jersey en Connecticut heeft New York 150 miljoen dollar ontvangen. Vorig jaar kregen ze daar 'slechts' 98 miljoen voor. Hoeveel daarvan naar de verscherpte antiterrorismebestrijding gaat, is niet duidelijk.

Volgens AMNY hebben terroristen ooit het plan gehad om gifgas in de New Yorkse metro te gebruiken, is in 2004 een bomaanslag op Herald Square Station verijdeld en zijn in hetzelfde jaar blauwdrukken van Grand Central Terminal op de pc van een terrorist gevonden. 

 

Lees ook:Grand Central Terminal als kaleidoscoop
Lees ook:Midtown Manhattan straks ook vol camera’s
Lees ook:NYC heeft na 20 jaar weer een nieuw metrostation
Lees ook:Grand Central Terminal klaar voor kerstmarkt
Lees ook:Kaleidoscoop in Grand Central Terminal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.