Huis Andy Warhol te koop

Pascal TheunissenFan van Andy Warhol? Zes miljoen op de bank? Dan kun je nu het New Yorkse huis kopen waar Warhol een aantal van zijn meest invloedrijke kunstwerken heeft gemaakt. Zijn voormalige woning, op Lexington Avenue bij de 89ste straat, staat te koop voor een vraagprijs van 5,99 miljoen dollar. Het wordt gezien als de allereerste 'Factory' van Andy Warhol. Hij woonde hier van 1959 tot 1974 en maakte er onder meer de eerste serie Campbell's soepblikken, en zeefdrukken van Elvis en Marilyn Monroe. Tijdens de verkoopperiode is het huis ook open voor iedereen die geïnteresseerd is in Warhol. In de voormalige studio zijn replica's van zijn werk neergezet, zodat je een idee krijgt van hoe er destijds moet hebben uitgezien. Het huis heeft zelfs een eigen website.

Het huis, gebouwd in 1889, was meer dan een decennium het werkterrein van Warhol die er erg teruggetrokken leefde met zijn moeder en 25 katten die allemaal Sam heetten. Na Warhols vertrek werd zijn manager Frederick W. Hughes de nieuwe bewoner en later ook de eigenaar. Toen Hughes overleed in 2001, kwam het huis in handen van particulieren die het helemaal renoveerden. Zij kregen geregeld mensen aan de deur of aan de telefoon die vroegen of ze een kijkje mochten nemen in 'Warhols huis', maar dat wezen ze altijd af, schrijft de NY Times.

Maar nu mag je er dus wel kijken. Totdat het huis is verkocht. De verkopers hopen op een verzamelaar die het huis in de huidige staat laat.  

Lees ook:Gallerie wil ‘vlooienmarkt’-Warhol terug hebben
Lees ook:Werd vervloekt huis Benazir Bhutto fataal?
Lees ook:MoMa opent ‘museum’ in Brooklyns metrostation
Lees ook:Glazenwassende broers vallen 40 verdiepingen: 1 dode
Lees ook:Man wordt beroofd, vecht terug, doodt passant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.