Archief: september 2007

Kumar heeft beste eetkraam van NY

Eerlijk gezegd koop ik (bijna) nooit iets bij een van de talloze eetkraampjes in de stad. Maar sommige verkopers en hun eten zijn zo bekend en geliefd dat er dagelijks rijen voor staan. Hoe goed ze nou echt zijn, mogen ze jaarlijks bepalen tijdens de Vendy Awards.
En de jury wees gisteren het eetstalletje van Thiru Kumar aan als de beste van New York.

Kumar zit op de hoek van West 4th Street en Sullivan Street en hij bereidt veganistisch eten, met invloeden uit Sri Lanka. Zijn stalletje heet NY dosa's en zijn dosa's, Indiaase crepes, 'moet je hebben geprobeerd', aldus zijn fans. Ok, dan ga ik misschien binnenkort toch even langs.

 

Duurder en minder vaak vliegen vanaf JFK

Op de New Yorkse luchthavens is het druk. Te druk. Met als gevolg dat reizigers langer dan ooit op vertraagde vliegtuigen moeten wachten. 'Mensen missen begrafenissen, bruiloften en belangrijke zakenreizen. Er moet iets aan gebeuren', aldus vervoersminister Peters. De luchtvaartinspectie FAA denkt de oplossing te hebben: vanaf volgende zomer duurdere tickets en minder vliegtuigen.

gary.fotu (flickr)

De luchthavens – vallend onder de Port Authority – zien daar niets in. Zij menen dat de economie van de stad er zwaar onder lijdt als er minder vliegtuigen van en naar New York gaan.

Pleidooi voor .nyc in plaats van .com of .gov

Pascal Theunissen Tuurlijk, ze redden zich tot nu toe met internetadressen die eindigen op .com, of .org. Toch wil een aantal groepen, verenigd in Connecting.nyc, proberen .nyc in het leven te roepen.
Ze denken dat lokale ondernemers zich beter kunnen onderscheiden met .nyc, dat ze er beter toeristen mee kunnen bereiken en dat het de onderlinge band van New Yorkers kan versterken. 'New York verdient z'n eigen plek op internet'. Om een dergelijk top level domein te krijgen, moet je bij de ICANN zijn. En die houdt volgend jaar een vergadering waar voor het eerst ook steden een verzoek mogen indienen. Daar hoopt Connecting.nyc – samen met groepen uit Londen, Buenos Aires en Berlijn – z'n slag te slaan.

Zestien dagen film in New York

Antes Del Atardecer (flickr)

Filmfans wrijven weer in hun handen. Maar liefst 28 films in zestien dagen. Daarnaast onder meer aandacht voor experimentele film, muziekdocumentaires en gesprekken met regisseurs. Verder zijn er eerbetonen aan de film Blade Runner en aan de Braziliaanse regisseur Joaquim Pedro de Andrade.

Dat zijn dit jaar de ingrediënten voor The New York Film Festival. De 45ste editie is gisteren van start gegaan met de vertoning van The Darjeeling Limited, de nieuwste film van Wes Anderson.
De hoofdfilm is te zien op 6 oktober; No Country for Old Men van de gebroeders Coen. Het festival sluit op 14 oktober af met de animatiefilm Persepolis van Satrapi en Paronnaud.
De films worden vertoond in het Lincoln Center.

Move over Knut…welkom eh Wally?

NY Aquarium-WCS/Julie Larsen Maher

Berlijn heeft Knut, maar daar is de nieuwigheid wel vanaf. Tijd voor de allereerste baby walrus van New York ooit. Op 12 juni is ´ie geboren in het New York Aquarium in Brooklyn, maar pas sinds gisteren kan het publiek op kraambezoek. Het schijnt de eerste walrusgeboorte op film te zijn. Dat móet je even zien.

Oh en kies meteen een naam voor deze 120 kg. zware jongen die na drie maanden al een snor heeft om trots op te zijn. Op de site van de Today Show staan de suggesties waaruit je kunt kiezen. Ik had het gewoon op Wally gehouden… 

 

9/11, daar lieg je toch niet over?

Ze was een van de 19 mensen die boven de plek zaten waar het vliegtuig in de zuidtoren sloeg en overleefden. Haar aanstaande in de andere toren kwam wel om. Zelf liep ze brandwonden op en een van de slachtoffers gaf haar nog een ring die ze bij zijn weduwe afleverde. Wow, dat is pas een 9/11-verhaal nietwaar? En zo had ene mevrouw Head het ook altijd verteld, maar het lijkt er nu op dat ze het verzonnen heeft. Triest.
slagheap

Head heeft haar verhaal talloze keren verteld, onder meer tijdens tours langs Ground Zero. En ze was president van de World Trade Center Survivors' Network. Maar na onderzoek van The New York Times trekken steeds meer mensen en instellingen hun handen af van mevrouw Head. Haar verhaal rammelt. Nu zeggen betrokkenen dat Head geen geld heeft verdiend met haar verzinsels. Sterker nog, ze heeft juist geld en aandacht verzameld voor de 9/11-organisaties. Maar ze heeft wel psychische schade toegebracht aan mensen tegen wie ze zei dat ze bij de laatste momenten van hun familieleden was.

 

UPDATE: er is meer bekend over mevrouw Head. 

Taxi krijgt weer dambord-streep

Opnieuw gaat het uiterlijk van de New Yorkse taxi veranderen. Ditmaal niet voor even, maar permanent. Vanaf maandag zijn ze verplicht met een nieuw logo op hun deur rond te rijden, en een toevoeging die herinnert aan oude tijden. De taxi's krijgen weer een zwart-wit geblokte streep. Of beter, een moderne variant van dit dambordmotief.

qwrrty (flickr)

Momenteel rijdt al een fors aantal taxi's met de nieuwe versiering, maar maandag móeten alle taxi's het hebben. Het dambordstreepje is een verwijzing naar de zogeheten 'checkered cabs', ooit de gezichtsbepalers van de stad. In 1982 is de productie ervan gestopt en 17 jaar later is de laatste checkered cab geveild voor 135.000 dollar. De nieuwe verplichtingen zijn bedoeld om meer uniformiteit op straat te krijgen. In 1967 was er ook zo'n 'eenheidsmaatregel': alle taxichauffeurs werden verplicht in een gele auto te rijden.

Forse boetes voor doorverkopen afval

ibizarush (flickr)Afval, dat is geld dat aan de kant van de weg wordt gezet. Zo had ík het nog nooit bekeken, maar slimmeriken in New York wel. Zij struinen de afvalbergen af, op zoek naar de pakken oud papier, dozen glas en oud metaal. Nou, struinen; als de New Yorker het goed doet, ligt het in gescheiden bundels dus kun je het zo oppakken en doorverkopen. Dat klinkt als slimme handel. Er is helaas één minpuntje en dat is dat het illegaal is. De stad heeft net bepaald dat ze boetes ervoor gaat uitdelen van 2000 tot 5000 dollar per overtreding.

Ontwerp huis voor ‘New-York-na-een-ramp’

slagheap (flickr)Het scenario is dat een verwoestende orkaan de wijk  Prospect Shore van de kaart heeft gevaagd. 38.000 New Yorkers zijn hun huis kwijt. De opdracht aan alle bollebozen is om tijdelijke woningen te ontwerpen voor al deze daklozen. 

De stad New York heeft een wedstrijd uitgeschreven voor architecten, stadsplanners en ontwerpers om een 'tijdelijke stad' te bedenken. Voor alle mensen van Prospect Shore (dat is een fictieve wijk) zou op dit moment wel directe opvang zijn na een ramp, maar herbouw van de wijk kost jaren. Wat te doen in die tussenliggende tijd? Volgens Bloomberg voldoen opties als 'woonwagens' (zoals die in New Orleans worden gebruikt) niet voor een grote stad als New York. Jury van de wedstrijd 'What if New York City…' wijst in januari 2008 tien deelnemers aan die 10.000 dollar krijgen om hun plannen verder uit te werken.  

Band biedt zich aan de hoogste bieder aan

Bands die een frontman of -vrouw zoeken, wijzen meestal een van de groep aan of houden audities. Zo niet de band Your Name Here (werktitel) uit Brooklyn. Die biedt zichzelf momenteel op eBay te koop aan, aan de hoogste bieder. Of eigenlijk veilen ze dus de plek van zanger. En er wordt al geboden. Iedereen ouder dan 18 jaar kan een bod uitbrengen. Dat je kunt zingen is niet eens een voorwaarde. 'Dat kunnen de meeste zangers niet'. 

Yournamehere Het is voor de band natuurlijk een leuk publiciteitsstuntje, maar ach, als je altijd al een keer hebt willen optreden en je wilt er wat voor betalen, waarom niet? De band belooft haar nieuwe aanwinst onder meer het recht een naam te bedenken, minstens één dag oefenen, een optreden, een eigen liedje, een fotosessie en de eerste keuze als groupies zich in de kleedkamer melden. Wie mee wil bieden, heeft nog een paar dagen, de veiling sluit op 3 oktober.